Last news in Fakti

19 Септември, 2023 16:45 2 953 7

Volvo спира производството на дизелови коли

  • volvo-
  • дизел-
  • дизелови коли-
  • дизелов двигател

Това ще се случи в началото на 2024-та

Volvo спира производството на дизелови коли - 1

Volvo скоро ще се сбогува с дизеловия двигател, тъй като всички модели с дизелови двигатели ще бъдат спрени от производство до началото на 2024 г.

Автомобилният производител направи съобщението по време на Седмицата на климата в Ню Йорк със следното изявление: "След няколко месеца ще бъде произведен последният автомобил Volvo с дизелов двигател, с което Volvo Cars ще се превърне в един от първите производители на автомобили, които ще предприемат тази стъпка".

Като основни причини за решението си да се откажат от дизеловите двигатели Volvo посочи променящото се пазарно търсене, по-строгите правила за емисиите и фокуса си върху електрификацията. Въпреки че дизеловите двигатели отделят по-малко CO2 в сравнение с бензиновите, те отделят повече азотен оксид (NOx), който има отрицателно въздействие върху качеството на въздуха.

Най-новият 2,0-литров турбодизелов четирицилиндров двигател на Volvo е с мощност между 148 к.с. и 232 к.с. в зависимост от варианта (D3, D4, D5). Дизеловият двигател се предлага с един или два турбокомпресора и дори получи мека хибридна технология за подобряване на екологичните си показатели. Volvo признава, че някога дизеловите двигатели са били техният хит в Европа, но сега са заменени от електромобилите и хибридните модели.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМОГ

    6 27 Отговор
    "Преди най-малко 40 години трябваше да се случи, мили мои." - нашепват милионите вече под земята.

    Коментиран от #3

  • 2 Грозд-ан

    22 3 Отговор
    Жалко, новите не ги знам, но първата и втората генерация D5-ци са страшно добри двигатели. Имам наблюдение върху няколко коли с такива, взети нови от Мото-Пфое - до сега 15-20 години нито един ремонт на двигател, а някой са на 500+к километра.

    Коментиран от #4

  • 3 Време е

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "СМОГ":

    и ти да отиваш натам….СМРАД
  • 4 Лоз-ан

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Грозд-ан":

    Това е преди да отидат в Китай, сега са трошки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така е

    5 7 Отговор
    Как европейците се объркаха така с дизела. Почна се от Пежо и Мерцедес. Сега Волво нямат добър бензинов мотор. И не е причината китайците, защото при повечето европейски марки положението с бензиновите мотори е много зле. Казваха им, че това са мотори за трактори и тирове. Волво били едни от първите спрели нафтовите мотори. Ами Хонда, Тойота, Сузуки отдавна не ги предлагат. Само Мазда упорства с несполучливи дизели.

    Коментиран от #7

  • 7 Баща ти

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Така е":

    Джендър,дизел ще има поне още 25-30 години,а бутиковите марки като Волво нямат никаква тежест!!!