Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 10:55 4 877 6

Почина основателят на Alpina

  • alpina-
  • bmw-
  • bmw m

Буркард Бовенсипен издъхна на 87-годишна възраст след дълго боледуване

Почина основателят на Alpina - 1

След дълго боледуване почина Буркард Бовенсипен, основателят на Alpina. Той започва своята кариера в BMW през 1962 г., когато разработва двоен карбуратор Weber за 1500, който привлича вниманието на тогавашния шеф на продажбите на BMW. Като доказателство за високото качество на продуктите на Alpina, през 1964 г. германската луксозна марка решава да запази пълната заводска гаранция на автомобилите, модифицирани от Alpina.

Въпреки че Alpina започва като тунинг компания, през 1983 г. Федералното министерство на транспорта на Германия я признава за пълноправен автомобилен производител. Автомобилите имат специфичен за Alpina идентификационен номер на автомобила, който замества оригиналния VIN номер на BMW. Идеята на продуктите, модифицирани от Alpina, е да не влизат в конфликт с BMW M, тъй като модифицираните в Бухлое автомобили обикновено са по-скоро комфортни и луксозни туристически, отколкото откровено спортни автомобили.

Буркард Бовенсипен е познат в контекста на модифициране на автомобили пригодени за пътя, той има огромен успех и в модифицирането на състезателни автомобили. През 1988 г. мениджърският екип на компанията решава да се оттегли от състезателните дейности и да се съсредоточи единствено върху модифицирането на BMW. През 2022 г. BMW Group придобива марката Alpina.

Съществуващото сътрудничество изтича в края на 2025 г., така че до 2026 г. няма да има никакви промени в начина на работа на Alpina. Високопоставени служители от двете компании предполагат, че Alpina ще бъде изтласкана нагоре по пазара и ще запълни празнината между BMW и Rolls-Royce.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нарани бишето

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Макето":

    и нефилософствай,после изрини и Гю брррето
  • 4 До долния

    2 18 Отговор
    Най смешната тунинг фирма която на практика ДЕтунингова моделите
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    2 12 Отговор
    Аре нема що, баварска кочина.

    На Ганчо му дай нещо немско, най добре да е от ЕсЕс периода на Ефрейтора и започват да се о пик ват от щастие българските мъже.

    Коментиран от #6

  • 6 Не на теб

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    специално ще ти дадем нещо курейско, с мека пшка... да ти е хубаво...