Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 09:59 5 822 5

Нова компания за евтини електромобили навлиза в Европа

  • leapmotor-
  • stellantis-
  • европа-
  • електромобили

Тя ще работи под шапката на Stellantis

Нова компания за евтини електромобили навлиза в Европа - 1

От края на следващата година Stellantis ще разшири предлагането си на евтини електрически автомобили с батерии с модели на Leapmotor в Европа. След сделката на Stellantis за закупуване на дял в китайския производител на електромобили, групата вече разполага с още една марка, насочена към потребителите, "които се съобразяват с разходите, но искат най-добрите технологии в своите продукти", заяви финансовият директор Натали Найт, описвайки Leapmotor като "15-та марка" на Stellantis.

Stellantis и Leapmotor създават съвместно предприятие, регистрирано в Нидерландия, за износ и продажба на моделите на Leapmotor извън Китай. Найт заяви, че Европа ще бъде първият пазар за електромобилите на Leapmotor, като продажбите и приходите ще бъдат "напълно консолидирани" в баланса на Stellantis.

Съвместното предприятие ще разпространява продуктите на Leapmotor и на други световни пазари, каза Найт. То ще има "дългосрочни" ексклузивни права върху автомобилите Leapmotor, продавани извън Китай, каза тя.

Съвместното предприятие включва опция за производство на модели на Leapmotor в Европа, което би могло да бъде вариант, ако ЕС наложи високи мита на автомобилите, произведени в Китай, каза Найт във вторник по време на разговора с анализаторите за резултатите от третото тримесечие на автомобилния производител.

"Ще видите как китайската позиция ще нарасне на европейския пазар по някакъв начин, под някаква форма ", каза тя. "Сътрудничеството е начин да се справим с този проблем по обмислен начин."

Stellantis ще инвестира около 1,5 млрд. eвро, за да придобие 20% дял в компанията майка на Leapmotor. Двете компании ще създадат базирано в Нидерландия съвместно предприятие, наречено Leapmotor International. То ще бъде контролирано от Stellantis, която ще има 51% дял.

Целта на съвместното предприятие е до 2030 г. да реализира 500 000 продажби извън Китай, според презентацията на резултатите от третото тримесечие на Stellantis, в която се казва също, че Leapmotor има за цел да продава 1 милион броя годишно в Китай в дългосрочен план. Leapmotor е доставил около 111 000 коли в Китай през 2022 г., заявиха от Stellantis.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Знаем ги тия номера

    16 0 Отговор
    Тази година под марката Лийпмотор, а догодина всичко ще е Лийпмотор, но с емблеми на останалите 14 марки на Стелантис за "престиж".

    Дет се вика, Стелантис прилагат Фолксвагенски номера :)
  • 3 Морски вук

    7 2 Отговор
    А що в Нидреландия да не би пристанище да има там

    Коментиран от #4, #5

  • 4 СЗО

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Морски вук":

    Не само има, но е и китайска собственост.
  • 5 Справка

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Морски вук":

    Най-голямото в Европа