Last news in Fakti

26 Януари, 2024 08:54 14 329 10

16.5 млн. глоба за най-големия дилър на употребявани автомобили в Централна и Източна Европа

  • употребявани автомобили-
  • измама-
  • глоба

Глобата е присъдена от Полската служба за защита на правата на потребителите (UOKiK)

16.5 млн. глоба за най-големия дилър на употребявани автомобили в Централна и Източна Европа - 1

Рекордна глоба е наложена на дилъра Autocentrum AAA Auto, която е за обща сума от над 72 милиона злоти, което се равнява на около 16.5 милиона европо по текущия обменен курс. Какво се случи и кое доведе до толкова сериозни санкции?

AAA Auto е на пазара от 32 години. Тя е част от Aures Holdings Group, собственост на британско-полския инвестиционен фонд Abris Capital Partners. От своя страна Aures Holdings Group е най-големият дилър на употребявани автомобили в Централна и Източна Европа с обем от около 100 000 продадени коли годишно. Компанията има мрежа от над 60 клона в Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Германия. По време на своето съществуване холдингът е обслужил повече от 3 милиона души.

Но какво се случва?

Посоченият размер на глобата се състои от две части. Първият - за манипулации с обявената цена на автомобили, предлагани от този търговец. От компанията не съобщават, че цената в обявата се състои от себестойността на автомобила и допълнителен продукт - застраховка Carlife Guarantee. Купувачите разбират за това едва по време на посещение в салона, на етапа на окончателното подписване на договора.

Всъщност потребителят не получава отстъпка, а е „доброволно принуден“ да плати за продукта Carlife Guarantee. Ако клиентът все пак откаже полицата, средствата не му се връщат. В същото време търговецът е подценявал стойността на автомобила в документите, което може да бъде важно впоследствие, при претенции към него от купувачи. Освен това в обявите се пропуска информацията, че цената на автомобила ще включва задължителна такса за „допълнително обслужване на клиенти“ в размер на 1398 PLN (прибл. , €300).

Второто решение срещу Autocentrum AAA Auto се отнася до незаконни разпоредби, които компанията е използвала в договори с потребители до 6 април 2023 г. От купувачите се изисква да подпишат декларации, включени в протокола за продажба, потвърждаващи проверката на техническото състояние на автомобила. Разпоредбата изисква купувачът да направи пробно шофиране на автомобила и да провери всички параметри на автомобила.

На клиентите не се дава друга възможност, дори ако тест драйвът не се е състоял или не са имали достатъчно познания, за да оценят състоянието на автомобила. По този начин споменатият дилър се опитва да снеме от себе си отговорност за евентуални дефекти по продаваните от него автомобили. След получени множество жалби от купувачи, Службата за защита правата на потребителите извърши контролна покупка на автомобил с помощта на таен купувач, с което описаните нарушения се доказват и е наложена рекордната глоба.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Порно

    38 2 Отговор
    Поне има срещу кого да отправят претенции. Не знаят как е новия внос на Горубляне и Дупница.
  • 2 Боруна Лом

    22 2 Отговор
    А НАШИТЕ СПЕЦОВЕ ДЖАМБАЗИТЕ, КАКВО ДА ГИ ПРАВИМЕ? ВИНАГИ МИНУС СТО ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ибн ебн Ал камил

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЯКО БОЙ":

    Май доста са те клатили....ХАХАХАХА....добре, че вече знаеш.....опппп,влезна ли ти?
  • 5 хммм

    6 2 Отговор
    Всички такиа фирми които вкарват азиатски б0 клуци трябва да се глобяват солидно!
  • 6 Никола

    5 0 Отговор
    ИЕЕЕ ТОВА В БЪЛГАРИЯ ЛИ Е СТАНАЛО ?ЕЕЕХ НЕ Е
  • 7 истината

    10 0 Отговор
    В България нито един търговец на коли не плаща данъци. Да не говорим за търговците без фирми.
  • 8 хаха

    7 1 Отговор
    Аз лично препродавам коли без да плащам данък.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.