Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 13:26 1 378 3

Renault потвърди, че може да си партнира с VW за малък електромобил

  • renault-
  • volkswagen-
  • twingo

Решението все още не е окончателно

Renault потвърди, че може да си партнира с VW за малък електромобил - 1

Renault потвърди, че продължава да обсъжда с Volkswagen потенциално партньорство за разработване на компактен автомобил с батерия за европейския пазар. По време на автомобилното изложение в Женева главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео заяви, че автомобилният производител води "добри дискусии" с VW по отношение на малкия електромобил.

Де Мео също така спомена, че Renault е отворено за сътрудничество с други потенциални партньори, въпреки че не бяха разкрити конкретни имена. Той наблегна на производствения капацитет на Renault, наличието на платформа и опита в разработването на електрически превозни средства.

Спешната необходимост от предлагане на достъпни електрически автомобили в Европа произтича от конкуренцията с китайските автомобилни производители, която подтиква европейските производители да разработват електрически модели на цени, сходни с тези на традиционните автомобили с двигател с вътрешно горене.

По-рано Renault обяви плановете си да пусне на пазара напълно електрическо Twingo до 2026 г., като се стреми да постигне цена под 20 000 евро. Въпреки че бяха признати дискусии с различни автомобилни производители за потенциални партньорства с Twingo, Renault отказваше да предостави конкретна информация до момента.

На изложението в Женева де Мео разкри, че Renault и VW водят предварителни разговори за потенциално споделяне на платформата на Twingo. Електрическото Twingo ще използва съкратена версия на архитектурата AmpR Small, подобна на тази, използвана в новото Renault 5.

За да управлява разходите, Renault обмисля използването на литиево-железно-фосфатни (LFP) батерии за Twingo, наред с други стратегии. Независимо от резултатите от партньорството, Renault се ангажира да напредва с проекта Twingo без забавяне, подчертавайки проактивния подход на компанията.

Volkswagen, който е изправен пред конкуренцията на електромобила на Stellantis с цена под 25 000 евро, Citroen e-C3, търси партньорства за разработване на достъпни електрически миниавтомобили като наследници на e-Up.

Де Мео, известен с успехите си в областта на компактните модели, докато ръководеше Fiat и Seat, има за цел да намали разходите за новото електрическо Twingo с до 40%, което ще позволи на Renault да се конкурира в сегмента на малките автомобили с печалба. Мерките за намаляване на разходите, въведени в проекта Twingo, ще бъдат от полза и за други модели на Renault, като например наскоро представеното Renault 5 и предстоящия SUV Renault 4.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарантула

    4 1 Отговор
    Планират да пускат малка кола за 20 000 евро ? Китайците какво мислят по въпроса , след като сега продавт за 10 000 евро , а СУВ за под 20 000 евро .
  • 2 Помни Форд

    4 1 Отговор
    Интересно Рено дали са питали Форд за препоръки на ФВ по въпроса за партньорства за ел. автомобили? Сигурен съм, че Форд имат много да разказват...
  • 3 ха ха

    2 4 Отговор
    Тези ще правят покрита тротинетка... за 20 хил. евро...