Last news in Fakti

5 Март, 2024 18:04 3 816 12

Преди 27 години Toyota представя електрическа RAV4

  • toyota-
  • rav4-
  • електромобил

Колата може да измине около 150 километра на ток като нова

Преди 27 години Toyota представя електрическа RAV4  - 1

Преди 27 години Toyota представя изцяло електрически вариант на първото поколение RAV4 - иновация, която може би е останала незабелязана за мнозина поради ограниченото си производство. През изминалия уикенд обаче на търг се появи рядък RAV4 EV, който за момента достига цена от малко над 5 хиляди долара.

Първоначално пуснат на пазара през 1997 г., електрическият SUV първоначално е насочен към предприятия и общини, които искат да включат електрически превозни средства в своите автопаркове. Тъй като производството му продължава до 2003 г., Toyota в крайна сметка открива продажби за частни клиенти, като доставя приблизително 328 броя на физически лица, заедно с около 2 200 единици, продадени на оператори на автопаркове.

Задвижван от никел-металхидридна батерия с капацитет 27,4 kWh и 95 амперчаса, оригиналният RAV4 EV е оборудван със синхронен двигател с постоянни магнити, генериращ 67 к.с. и 190 нютон метра въртящ момент. Когато е чисто нов, пробегът на кросоувъра е 153 км, а пълното презареждане отнема около пет часа.

RAV4 EV, който наскоро бе продаден на търг чрез Cars & Bids, бе натрупал около 120 000 км. Макар да показва признаци на износване по екстериора, включително малки драскотини и вдлъбнатини, автомобилът изглежда е бил поддържан старателно. Интериорът му демонстрира издръжливи седалки от плат с минимални следи от износване.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    27 3 Отговор
    В мобиле ДЕ , гледам ,че 15 год. тойоти се продават по 10хил. Е. !!! Защо ли !!!
  • 2 рав 1 на ток

    14 3 Отговор
    супер за страна като нашата
  • 3 Мммм

    13 9 Отговор
    Това означава,че са видели ,че няма бъдеще в Ел.карите.Затова и не ги произвеждат.
  • 4 Колю пърчъъъ

    2 7 Отговор
    Зъъъ туй не давам и стотинчицъъъ!!!???
  • 5 омъскаряване

    13 4 Отговор
    Сега видяхте ми какво нещо е джендърмаркетинга на "свети" Илон-Шегобиец, който с трици маймуни лови, а всъщност нищо не е измислил, открил и прочие, просто един отличен шарлатанин, но не като Кирчо, който щеше завод за електрички да строи!
  • 6 Чудо големо !

    23 3 Отговор
    Ние преди 50 г.имахме електрокари във всеки завод.

    Коментиран от #12

  • 7 Алън Пугачов

    12 7 Отговор
    Родината на ДВГ и на автомобилите с ДВГ, всъщност е Родина и на електромобила!!! И на хибрида!!! И то още през 1899г. А баща на електромобила е геният Фердинад Порше. И не само ги е конструирал, а ги е произвеждал и ги е продавал.
    Проектите му са станали жертва на евтиния петрол, който печели срещу несъвършената батерия. Което и сега е проблем за иначе несравнимо по-простия, надежден, практичен ергономичен електрически двигател, в сравнение с ДВГ.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 8 тъй шъй

    10 4 Отговор
    Батериите си остават отровни, палещи се, тежки, чупливи, скъпи. Скоро нов тип не се очертава да направят. Нищо ново освен една умна термопомпа. Електрификацията се пак се отлага.
  • 9 Факт

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Алън Пугачов":

    Нямаш доказателства че първата ел кола нито хибрида са изобретени там и от него
  • 10 Авто фен

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Алън Пугачов":

    Оня хибрид от 19 век е имал толкова общо със сегашния колкото парния локомотив с влака Шинкансен.
  • 11 Авто фен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алън Пугачов":

    То и колело Балканче от Ловеч може да се направи да е хибрид като от 19 век, като динамото зарежда малък акумулатор, обаче това няма ама нищо общо с хибрид от 21 век.
  • 12 Титто

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Чудо големо !":

    Е да, но зад нас не стой цялата мъскова пропаганда за опазване на околната среда на въздуха на ЕС. Все едно континента е на друга планета, а Китай САЩ, РУСИЯ Бразилия са тук на земята.