9 Септември, 2024 12:11 2 028 4

Защо BYD и Tesla спират строителството на заводите си в Мексико?

  • byd-
  • tesla-
  • завод-
  • мексико-
  • президентски избори-
  • сащ-
  • мита-
  • китай

Отговорът на този въпрос е свързан с президенските избори в САЩ

Защо BYD и Tesla спират строителството на заводите си в Мексико? - 1

Ответните тарифи на САЩ върху китайските електрически автомобили все още дори не са влезли в сила, но вече принудиха основните играчи на пазара да измислят начини да ги заобиколят. Например, китайската компания BYD изглежда е намерила ключа към пазара на автомобили в САЩ под формата на фабрика за сглобяване на автомобили в Мексико. Вече са намерени три места за изграждане на завод в Мексико, но работата все още не е започнала.

Източници в представителството на BYD, което отговаря за работата в Южна и Северна Америка, съобщават, че причината за забавянето са предстоящите президентски избори в САЩ. Автомобилният производител ще изчака техните резултати, за да вземе окончателно решение за изграждането на мексиканския завод.

Работата е там, че Мексико е част от Северноамериканския митнически съюз, което означава минимални тарифи за страните членки. Кандидатите за президент на САЩ обаче вече многократно декларираха готовността си да преразгледат митата за внос на стоки от мексикански произход, ако такава регистрация се използва за заобикаляне на основните мита.

Ситуацията е нестабилна и затова компанията BYD не иска да рискува инвестиции в изграждането на завода, преди да се появят поне някои конкретики от новоизбрания президент на САЩ. След публикуването на тази информация в пресата, ръководителят на американското представителство на BYD, Стела Лий, побърза да заяви, че компанията не е отложила решението за създаване на завод в Мексико и все още избира едно от трите места за строителство .

Американската Tesla също застина в нерешителност при изграждането на мексиканското си производство. Още през пролетта на миналата година Илон Мъск обяви, че изграждането на завод за сглобяване на електромобили в Мексико трябва да приключи до средата на 2024-а. До момента обаче, изграждането на завода, както и досега, е в начален етап. За разлика от г-жа Лий, Мъск говори директно: компанията чака изясняване на ситуацията в световната икономика и търговия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малка шапчица

    4 0 Отговор
    Защото президентката вече е от ония с малките шапки, нищо че са 0.0001 от населението на страната.
  • 2 тъй шъй

    4 1 Отговор
    Най-добре ще ни обясни новият ултраспециалист по BYD, бивш ултраексперт по Тесла, а именно електрическата латерна. Иска се функционално грамотен анализатор. За нас е сложно.
  • 3 Гост

    3 2 Отговор
    Тесла е със спад в продажбите и скоро май няма да строи нови заводи.
  • 4 Тесла е номер 1

    1 1 Отговор
    В момента в изчакваща позиция. Скоро ще се разбере за какво върви реч.
    При все това няма да е в намалено производство.