Last news in Fakti

8 Май, 2014 10:34 10 431 10

Wiesmann хлопва кепенци

  • wiesmann-
  • mf4-cs-
  • банкрут

Немската компания за поръчкови автомобили Wiesmann е прекратила производство и е уволнила повечето си служители. През последните месеци щатът се е свил от 125 до 6 човека. Миналата година фирмата обяви банкрут и не успя да намери инвеститор, който да я финансира, съобщава De Telegraaf.

Персоналът на Wiesmann не е получавал заплати от месеци. Самата компания има натрупани дългове към доставчици, а техническа поддръжка не се извършва. В случай на повреда собствениците на колите трябва да се обръщат към BMW. Баварците доставяха двигатели на фалиралата компания.

Wiesmann е основана през 1988 г. от братята Фридхелм и Мартин Визман. Бутиковите й автомобили съчетават формите на класически роудстъри и съвременна механика. Първият сериен модел MF30 е представен през 1993 г.

Марката има тесен, но верен кръг почитатели, благодарение на които успява да реализира елитната си продукция. В последните години обаче Wiesmann постепенно затъва. През 2012-ра братята Визман напускат компанията, а година по-късно започва процес по обявяване в несъстоятелност.

Последният модел на Wiesmann стана купето MF4-CS, чиято премиера се състоя на салона в Женева миналата година. Автомобилът се оборудва с 4.0-литров V8 от BMW с мощност 420 к.с. и ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.4 секунди, а максималната скорост е 293 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    2 7 Отговор
    СУПЕР ГАЗАРСКА И СТИЛНА КОЛА
  • 2 Дошo

    4 6 Отговор
    Грозна до безобразие.Автомобилния свят няма да загуби и трохичка от изчезването на тая немска порнография

    Коментиран от #10

  • 3 Кобрата

    1 5 Отговор
    Елитна машинка си е Wiesmann, може да не е от най-красивите, но има нещо, което ми харесва в тази кола...
  • 4 Владислав Димитров

    2 3 Отговор
    Сега даже големите авто-корпораций фалират, та камо ли малките, а жалко, рядък автомобил със своеобразен дизайн :http://i.drom.ru/comments/208/207896.jpg
    Не е като останалите марки, които една през друга си приличат като две капки вода !
  • 5 Монго

    0 3 Отговор
    Да, ама сега ако имахме по една такава, какъв интерес ще представлява за колекционерите. В пъти им се е вдигнала цената...
  • 6 Марин Маринов

    1 3 Отговор
    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3dA3NgH2_ss[/youtube]

    Наистина жалко. Автомобил със собствена индивидуалност и чар. Също като ТВР. Дано и за тези се намери някой, който да ги съживи.
  • 7 Марин Маринов

    0 2 Отговор
  • 8 Споок Армин

    2 4 Отговор
    Все едно виждам британския Морган.Много грозна и неприятна кола.
  • 9 nakata88bg .

    0 1 Отговор
    автомобилния свят се промени, а визман си останаха същите - същото се случи и с морган, за малко да се случи и с Ролс и Бентли, ако не ги бяха купили навремето
  • 10 Xterminatorable .

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дошo":

    Безобразие е ти да коментираш автомобилния свят.