Last news in Fakti

3 Юли, 2014 11:11 1 058 1

КФН ще лицензира фирмите за бързи кредити

  • бързи кредити

При сегашното положение, което е регистрационен режим, от една страна не се извършва необходимата проверка на произхода на средствата, които служат за капитал при раздаването на бързи кредити и това допуска влизането на елементи с различна репутация в сектора

Фирмите за бързи кредити ще получават лиценз за дейността си от Комисията за финансов надзор (КФН). Промяната, вписана в законопроекта за небанковите финансови институции, беше приета в сряда вечерта от Икономическата комисия към Народното събрание.

Според текстовете в законопроекта за дейността на фирмите ще отговаря заместник-председателят за инвестиционния пазар на регулатора Николай Попов. Това съобщи пред БНР другият заместник-председател Ралица Агайн в отговор на твърденията от Асоциацията на небанковото кредитиране, че Комисията няма капацитета да надзирава тази дейност:

При сегашното положение, което е регистрационен режим, от ед на страна не се извършва необходимата проверка на произхода на средствата, които служат за капитал при раздаването на бързи кредити и това допуска влизането на елементи с различна репутация в сектора . Законопроектът предвижда отнемането на лиценз в случай на нарушения на Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит. Категорично вярваме, че трябва да се сложи край на въпроса с насилствено събиране на кредита. Предложили сме в такива случаи да се отнема лиценза на дружеството.

Представители на бизнеса възразиха срещу другата основна промяна в текста - преминаването на Комисията за финансов надзор от бюджет на самоиздръжка. Аргументите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев:

Ще бъде обезпокоително мотивирана комисията да санкционира кога правомерно, кога не. Силно завишените такси ще изхвърлят на практика от пазара значителна част от българските участници и ще доведат до един олигопол. Една такава разпоредба би се явила като пречка пред развитието на България като регионален финансов център, пречка за привличане на постоянни инвестиции. Изобщо, за развитието на капиталовия пазар.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Който иска да се занимава с тази дейност, да си отваря банка и да отговаря на банковите закони. Всичко друго е АНАРХИЯ.