Last news in Fakti

3 Януари, 2014 20:19 1 843 0

БСП обмисля строги правила за бързите кредити

  • бързи кредити-
  • бсп

Обсъжданият горен праг на лихвата бил 30% от стойността на кредита. Ще се въведе изискване фирмите за бързи кредити да доказват произхода на средствата

По-строг режим за фирмите, които дават бързи кредити, подготвят управляващите. Чрез бъдещите промени в Закона за кредитните институции от БСП искат да сложат край на злоупотребите, от които често потребителите патят при теглене на заем от така наречените лихвари.

Една от идеите на левицата е да се въведе таван на лихвите. Заместник-председателят на Икономическата комисия в парламента Румен Гечев припомни, че често се случва за заем от 300 лева, длъжникът да дължи обратно няколко хиляди.

Обсъжданият горен праг на лихвата бил 30% от стойността на кредита. Ще се въведе изискване фирмите за бързи кредити да доказват произхода на средствата си и да разполагат с поне 20% собствен капитал. Числата в момента се обсъждат от финансовите специалисти на БСП, както и с коалиционния партньор ДПС.  

Обещанието за промени в правилата за бързите кредити дойде след серия разследвания на "Здравей, България". Малък шрифт, скрити условия, непосилни неустойки, драстични нови дългове, заплахи за съд и саморазправи. Това е само част от дългия списък с неприятни изненади на ужилени от една лихварска фирма, за която ви разказахме.

Какви са нарушенията според потребителите - фирмите за микрокредити не давали дължимото копие от договора с клиентите си и впоследствие ги дописвали. Други мамели, че подписаното не е договор за кредит, а само заявление за такъв. И още - често договорите се оказвали тайна.   

След разследването на Нова телевизия прокуратурата се самосезира срещу фирмата нарушител. А управляващите обещаха нов и по-строг закон.  

Обещанието беше законът да е готов още през късната есен на миналата година, но очевидно се отлага за новата парламентарна сесия. Засега фирмите за бързи кредити запазват мълчание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА