Last news in Fakti

2 Август, 2014 16:44 1 636 2

Ниски цени на зърното тревожат фермерите

  • жътва-
  • фермери-
  • цени

Стопаните от Добруджа чакат по-добри цени на зърното

Жътвата в Крайдунавска Добруджа приключи и зърното е прибрано в складовете, но търговия все още няма. Ниските цени отказват стопаните, които са разтревожени, че ако нещата останат така, ще са на загуба, съобщава News7.

Земеделците в региона прибраха в хамбарите и тази година зърно с добро качество, но добивите са с около 100 кг на декар по-ниски от миналогодишните. Преди година обаче цената беше 320 лв, докато сега е с 50 лв по-ниска.

В земеделската кооперация в с. Гарван например са прибрали средно по 530 кг от пшеницата, 500 кг от ечемика и 340 кг среден добив на декар от рапицата. Зърно е с много добри качества, но не се продава в очакване на раздвижване на пазара.

Земеделците не могат да чакат повече от месец, тъй като ще им трябват пари за подготовка на площите за догодина.

Добруджанските земеделци се надяват да компенсират част от загубите си с добри добиви от царевицата и слънчогледа, които сега се развиват добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Като не им харесва да сеят буркани с компоти!Каквото е за другите това е и за тях!
  • 2 Emiliyn Kirilov

    1 0 Отговор
    Tи -БАЙКОЛЕ-ако имаш нужда от буркани с компоти си засей,а на земеделците не им бери грижата