4 Ноември, 2014 12:12 905 0

Българите теглят кредит до 2000 лв. за парно

  • парно-
  • кредит-
  • тошев

С 14% са се увеличили запитванията за потребителски кредит в размер от 800 лв. до 2000 лв. през октомври. Причината е невъзможността на потребителите да изплатят старите си задължения за отопление в началото на новия сезон. Най-голям е делът на тези, които взета пари на заем с цел осигуряване на алтернативни методи на отопление – 32%. Пари назаем, за да си платят сметките към „Топлофикация”, вземат 29% от клиентите. Потребителски кредити българинът взема още са изплащане на други задължения на домакинството, за покупка на зимни гуми и ремонт на колата.

Причина за теглене на потребителски кредит

Дял за периода
1 октомври – 31 октомври

Осигуряване на алтернативни методи на отопление

32%

Заплащане на стари сметки за парно

29%

Покриване на други задължения на домакинството

20%

Покупка на зимни гуми  и ремонти по автомобила

13%

Други

6%

 

„Рязкото застудяване, очакванията за тежка зима, в едно с масирани проверки за изправност на автомобилите от страна на органите на реда, стреснаха хората и те биха искали максимално бързо да извършат належащи покупки и да се подготвят за предстоящата зима. Голям процент от семействата не са заделили средства за такива с разходи,  които най-често са между 800 лв. и 2000 лв. и предпочитат да изтеглят кредит, но да са спокойни, че са подготвени и за по-тежка от обичайните зими. 1500 лв. кредит за 2 години означава месечна вноска от около 70 лв., което е приемливо за повечето хора. Оскъпяването на такъв банков кредит е около 200 лв. за целия период или около 8 лева месечно, а позволява на домакинството да направи неотложните покупки и плащания сега и да е готово да посрещне тежкия сезон”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Банковите заеми стават все по-предпочитани, отколкото бързите кредити на стойност до 500 лв. До голяма степен това се дължи на по-ниското оскъпяване при потребителските заеми. Влияние оказаха и честите дискусии в медиите на Закона за потребителски кредити и случаите на некоректност от страна на небанкови институции, предоставящи заем.

В началото на зимния сезон „Топлофикация” стандартно започва събирането на стари задължения и хората бързат да погасят част от тях, пред алтернативата да бъдат съдени. Най-лесният и ефективен начин да набавят пари е като вземат банков потребителски кредит, обясняват анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА