Last news in Fakti

2 Декември, 2014 08:23 29 221 34

2,08 лв. за литър бензин за Коледа

  • бензин-
  • цена-
  • петрол

Причината е липсата на разбирателство между 12-те страни членки на Организацията на страните износителки на петрол

Цените на бензина и останалите течни горива ще продължават да падат по бензиностанциите у нас и след Нова година. Към средата на януари най-масовият бензин А 95 ще достигне най-ниските си нива от близо 5 години - около 2,08-2,10 лв. за литър, пише в. "Стандарт".

Причината е липсата на разбирателство между 12-те страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (OPEC), които на 166-то си общо събрание във Виена миналия четвъртък решиха да запазят сегашните си квоти за добив от 30 млн. барела дневно - до следващото заседание през юни догодина.

В резултат фючърсите на американския лек суров петрол WTI за 15 януари удариха 5-годишно дъно, като на борсата в Ню Йорк (NYMEX) за кратко достигнаха дори 63,72 долара за барел, но след обяд се стабилизираха на около 67,30-67,40 долара/барел. В същото време цената на северноморския сорт Brent се срина под психологическата граница от 70 долара - до 67,53 долара, най-ниската от октомври 2009 г., но в края на деня се качи към 71 долара.

Както вече "Стандарт" прогнозира, към Коледа цената на масовия бензин А 95 ще падне под 2,22 лв. за литър, с около 8-9 ст. под сегашната, която днес беше 2,29 лв./литър.

При положение, че от 4 октомври насам нефтът сорт Brent (който основно формира цените на Средиземноморския пазар) поевтиня с 23% - от 92,5 до 71 долара/барел, тенденцията към спад ще продължи и като резултат от намаляващото потребление на горива през настъпващата зима. Така най-късно в началото или средата на февруари ще зареждаме А 95 за под 2 лв. - цена, каквато не сме имали от късната пролет на 2009 г. Още повече, че Русия и САЩ - най-големите производители на петрол извън OPEC, също не намаляват дневния си добив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VOLVO

    12 0 Отговор
    Ех, най-после хубави новини ! Дано се задържи трайно обаче към 2лв. , а не само да ни накарат да си припомниме хубавите времена и юни пак да го надуят на 2.60-2.70 :D

    Коментиран от #5, #6

  • 2 42quattro

    9 0 Отговор
    Най-добре да стене 1лв.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 европеец

    1 1 Отговор
    да се радваме на евтиния петрол докато може - това няма да е трайно.... скоро американските шистови компании ще фалират, от там ще дойде банковата криза - шистови компании дължат 1,5 трл долара на банките.... и тогава цената на петрола ще се качи до такива нива, които не бяхме виждали никога...
  • 5 Маринов

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "VOLVO":

    1во Защо трябва да ни е.ват Американците... спираме връзка с тях и не купуваме нищо... и 2ро те така или иначе всички са си взели печалбата за няколко години напред,остава да има криза за гориво и без пари да е като няма значи няма... Следователно пак се връщаме на Американците или още по добре е да се вземем в ръце,да бъдем самостоятелни и да започнем използването на алтернативни горива и нови безвредни автомобили с ел. двигатели и др,като водород,олио и тн... и ще ги продаваме на Европа...От там идва,ще ще ни нападнат заради нашия продукт,който ще е Н1 и не знам какво може да следва след това...Конкуренцията ще е безмилостно жестока
  • 6 PIRANHA

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "VOLVO":

    Лошото е че след такова сваляне на цената горивото ще стигне този път 3 лв и ще се задържи за дълго време, просто всички сме видяли как стоят нещата с петрола на колонката, свалят цената с 5 до 10 стотинки и после вдигат с 30...
  • 7 жоро бекъма

    1 1 Отговор
    хахах това не е добра новина а изкуствено заблуждение 2002година преди да нападнат Садам Хюсеин цената на бренд беше 27-30 долара на барел а по нашите бензиностанции 1-1,05 ст за литър бензин а95,а отпадачният продукт наречен дизел беше с 20% по евтин от масовия бензин!!!Е сега доиде времето да се радвате на цени от 2 и нещо на литър хахах каква манипулация само!!!Сега вместо да имаме най евтиното гориво на тръбата от Русия нашите "партньори"сащ и ес ни прецакаха отново и ще вкарваме от Турция и Гърция в бъдещ план!!!

    Коментиран от #12

  • 8 селчнинотобеля

    5 1 Отговор
    У Бг се работи единствено с руски нефт, а той е много скъп
  • 9 Vasik Atanasova

    7 1 Отговор
    ОЩЕ ТРЯБВА ДА ПАДНЕ И РЕАЛНО МОЖЕ
  • 10 Потребител

    1 0 Отговор
    Чак ми е странно като слагам само по 20-30 лева на седмица.
    Супер!
  • 11 Дошo

    1 2 Отговор
    Чудесно!Лошото е, че това ще трае само докато Раша фалира и после пак ще надуят цените

    Коментиран от #14

  • 12 Дошo

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "жоро бекъма":

    Какво най-евтино гориво бе кратуно червена?Ти до сега не си ли разбрал, че Раша ни продаваше най-скъпия бензин и газ в Европа бе?

    Коментиран от #18

  • 13 Jack Bauer

    4 0 Отговор
    Не съм специалист по разработване на шистови находища или по фючърси на суров петрол на борсата, но ако за тази Коледа бензина стане 2.08 лв/л пожелавам на всички следващата Коледа да бъде 1.08 лв/л.

    Коментиран от #26

  • 14 европеец

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дошo":

    всъщност се чака да фалират американските петролни компании, а от там и американските банки, а не Русия

    Коментиран от #17

  • 15 диан

    1 4 Отговор
    като падне на 2 лева да не ревете
    защо има такива задръствания?
  • 16 гостенин

    3 0 Отговор
    Ич да не се разберат, та левче-литър да стане до напролет!:):)
  • 17 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "европеец":

    Мунчо, точно Русия ще фалира с тая цена на петрола, ама опорните точки друго ви говорят, нали?!

    Атаката е срещу американските производители на шистов газ и петрол, а не срещу конвенционалните и само ще им накривят шапките!

    А водките при 80 долара за барел вече са на минус, пък ти си рупай московските глупости!

    Коментиран от #30

  • 18 S Doichinov

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дошo":

    Излез по света и ми кажи къде е по евтино горивото.Най близо отиди до гръцко.3.5лв по малко ли е?В Либия преди време пълнеха за 5лв резевоарите но това е друга тема.
  • 19 Бхд БхД

    1 0 Отговор
    Дизела да се закове на 2.20лв и нищо други не искам :D

    Коментиран от #20

  • 20 benji

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бхд БхД":

    А на теб пък да ти вземат книжката и да не можеш се възползва от по-евтините горива.
  • 21 milushevauto

    1 0 Отговор
    екстра хората ще почнат да карат тарикатски коли...
  • 22 гост

    0 0 Отговор
    дизела 80 стотинки бензина 1 лев, както ги помня, че преди 20 години бяха !

    Коментиран от #23

  • 23 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    И аз тъкмо това се канех да напиша. Помня 2004г. когато дизелът беше 80ст. бензина 1,20лв. и си викам дизелът е точно 2/3 от бензина, каква кола да си купя? С дизелов или бензинов двигател.
    После, лека полека ги изравниха цените и вдигнаха до 2,70лв.

    Ш...ни конспиратори !!! Вдигнаха нафтата, защото цялата индустрия на нафта върви- влакове, тирове, автобуси, тежка пътностроителна техника, комбайни и пр.

    Коментиран от #28

  • 24 nikolay

    1 0 Отговор
    С Нисан Лийф спира да те интересува цената на бензина; само тази на тока има значение.
  • 25 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Е А ДАНО НИКОГА НЕ СЕ РАЗБЕРАТ ТОГАВА
  • 26 кара на бензин

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Jack Bauer":

    наистина е хубаво да е 1.08лв. бенизна за следващата коледа. Обаче и заплатата ти ще спадне с поне 20-30%, както и цените на доста неща. Друг е върпоса дали изобщо като следствие цените на нещо у нас ще спаднат, освен на горивата.
    А руснаците не ги мислете, няма да фалират, петрола е бил и 30 долара за барел пък нямаше реване, и 50 долара е било колосално скъпо ни се е виждало... Преди 30 години долара е имал 2.5 пъти по голяма стойност в стоки. Парите са относително нещо, важното е да ги има от сигурен източник и постоянно.

    Коментиран от #27

  • 27 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "кара на бензин":

    Първо - какво общо има заплатата с цената на бензина, че да пада, когато и бензина падне?? Дори трябва да се увеличи, защото печалбите на фирмите ще се увеличат!

    Второ - цената на добив и логистика на руския нефт в момента е около 50 долара за барел, тъй, че тия глупости ги разправяй на някой, дето няма да си му ясен на 3-тата минута с общите си приказки от пивницата!
  • 28 скар фейс

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "mediator37":

    Не че нещо, но малко обърка годините. Това са цени от 90-те. През 2004 дизелът беше около 1.40 лв.
  • 29 жоро бекъма

    0 0 Отговор
    На Дошо ще му кажа, че е много прост човек и злобен и като не си запознат с фактите кратуно синя или бенбена все тая ,намери прочети малко има история написана за такива като теб който си проспиват живота и виж цените кога какви бяха!!!Русия ни продава най евтиният бензин в момента цената е под 1лв а другото е данъци и акцизи за хазната и не на последно място чети малко за какво се дигаше бензина тука в България заради монопола на Садам Хюсеин и видиш ли ти като го свалиха се дигна точно 2 и 3но!!!И са понеже си много умен ми кажи мен какво ме интересуваше уракана катрин в щатите че да ми дигат заради него цената на горивото или че взривяваха складовете на Садам да не се докопаят американците там,но се докопаха и цената скочи до рекорден максимум!!!Много мразя да се разправям с некомпетентни хора и като нямат факти единственото което могат да изкажат и покажат е тяхната злоба и неграмотност!!!
  • 30 европеец

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Мунчо, първо: Русия не е толкова зависима от цената на петрола, колкото ви говорят по БТВ-то. второ: а да си забелязал, че рублата "случайно" поевтиня някъде двойно? в каква валута Русия продава петрол? в долари! а в каква валута харчи бюджета? в рубли! при почти двойно поевтиняване на рубла и доходи в долари - какво ще стане с руския бюджет??? първо виж разликата между поевтиняване на рубла и поевтиняване на петрол!
    трето: колко е себестоиност на шистовия петрол? 65-70 долара! ако цената падне под 70 долара - шистовите компании почват да работят без печалба, ако падне под 70 долара - на загуба! какво ще стане ако цената ПОНЕ се задържи под 70 долара? масови фалити на американски шистови компании. какво ще стане с американските банки, които са отпуснали 1,5 трл долара на шистовите компании? почват масови фалити на американските банки, тоест - 2008 година ще се повтори за сащ. след като сащ спре да добива шистовия петрол - ще трябва отново да го внася, тогава ще видиш какви цени ще са! Аман от експерти!!!! все едно бат бойко слушам - и той си има някаква своя икономика в главата!
  • 31 aleks

    0 1 Отговор
    тука се събраха само международни икономисти
  • 32 bai K

    0 0 Отговор
    emi pomna predi nqkolko godini 4e kato vdignaha gorivoto se ka4i bileta na reisove i mar6rytki i cenite po magazinite su6to se ka4iha i sega kvo kato ima spad v cenata na gorivoto 6e mi namalut .............
  • 33 коцето88

    0 0 Отговор
    а за нафта на черно още искат по 2 лева ... много нагли ...

    Коментиран от #34

  • 34 webz

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "коцето88":

    1.80 вече