Last news in Fakti

2 Декември, 2014 09:10 2 179 0

Евтиният петрол помпа световната икономика

  • петрол-
  • нефт-
  • икономика-
  • кристин лагард.

Петролът и природният газ осигуряват около 68% от руския експорт и 50% от федералния бюджет

Поевтиняването на петрола е добра новина за световната икономика. Това заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Тя коментира падането с 18% на нефта през изминалия месец. Тази негативна тенденция сериозно заплашва Русия, като усилва нейната чупливост и уязвимост, но самите руснаци били запознати с тези заплахи, отбеляза Кристин Лагард.

Петролът и природният газ осигуряват около 68% от руския експорт и 50% от федералния бюджет, отбелязва агенция Блумбърг. Москва вече е загубила почти 90% от своите валутни резерви, което е 4,5% от нейната икономика. Рублата се обезцени от юни с 35% спрямо долара.

Според нея рязкото поевтиняване на черното злато е изгодно за големите икономики и ще насърчи растежа в глобален план. Поевтиняването от 30% би трябвало да се изрази в допълнителни 0,8% растеж в повечето развити икономики, а за САЩ може да се очаква ръст от 0,6%.

Цената на петрола спадна с близо 30% от юни и в момента се движи около $70 за барел. Това е най-ниската й стойност през последните пет години.

Въпреки падането на цената на петрола, държавите от ОПЕК запазиха тавана на производството на срещата им на 27 ноември.

Поевтиняването на петрола ще има негативно влияние върху някои страни от Близкия изток и Венецуела, но МВФ е готов да помогне с програми за неутрализиране на негативния ефект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА