Last news in Fakti

2 Декември, 2014 16:59 1 461 3

Дончев: България не бива да е губеща от казуса „Южен поток”

  • томислав дончев-
  • южен поток-
  • официално-
  • уведомена

Ситуацията предизвиква тревога, смята вицепремиерът

Въпреки решението на Русия за спиране на проекта Южен поток, част от процедурите са в ход. Това каза на извънредна пресконференция в Министерски съвет  вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Днес проведох серия от телефонни разговори с ЕК, защото ситуацията предизвиква тревога. Обясних, че това не е абстрактен проблем за нашата страна. Има много измерения - и политически, и външнополитически, икономически, юридически", заяви Дончев.

Той бе категоричен, че България официално не е уведомена с документи за спирането на Южен поток. „До момента имаме по-скоро реакция, а не толкова позиция. Поради огромната значимост на проекта, не можем да си позволим да чакаме повече”, заяви още Томислав Дончев.

Дончев обясни, че Европейската комисия засега ще се въздържи от действия, докато документално не бъде уведомена за намеренията на Русия. "Получих уверение, че предвид важността на приоритета, България в съкратени срокове може да разчита на съдействие. Приех с благодарност това уверение, но обясних, че една помощ от европейска страна не може да бъде считана за алтернатива на Южен поток - може да е само първа крачка", допълни Дончев.

Той уточни, че България трябва да бъде добър член на ЕС, да информира ЕК за всичко, което прави, но наред с това да се защитава интересът на България. „Нямаме намерение да стоим и да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ще действаме по правилния начин. България може да се окаже губеща и това не може да бъде допуснато", каза още Томислав Дончев.

Правителството не може да предприеме каквито и са било действия

В програмната декларация на правителството ясно е посочено, че строителството на „Южен поток” ще продължи, но само при спазване на европейското законодателството. Това подчерта на извънредната пресконференция в Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова. „Реализацията на проекта е важна от две гледни точки – от една страна във връзка с осигуряване на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ и от друга – този проект ще осигури безспорно едно икономическо съживяване на страната с осигуряването на работни места”, заяви Петкова. По думите й, в момента има стартирала наказателна процедура срещу България във връзка с реализацията на този проект, което прави невъзможно правителството да предприеме каквито и да било действия оттук нататък по стартирането и изпълнението на проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимайдан

    0 0 Отговор
    Представете си следния сценарий:
    2016та Южен поток минава през Турция
    1. На Путин му писва от Украйна и им спира газа, а с това и на Европа.
    2. Ердоган казва приемете Турция в Европа или и аз ще спра кранчето.
    ШАХ и МАТ!
  • 2 някой си

    0 0 Отговор
    не....това е малко вероятно да се случи. Турция е искала влизането в ЕС.Но това бе тогава. За разлика от България , в Турция мислят за народа малко повече отколкото тук , Турция казва смело НЕ на партньорите си от НАТО . Турците РАЗБИРАТ ЧЕ САЩ СА ДАЛЕЧЕ И ЧЕ ТЕ НЕ СА ХЕГЕМОНИ във Европа...за разлика от нас. Ние сме пълната противоположност - все пак става дума за народ дето е търпял 5 века за съжаление....
    Моя воля....по другому би било....И не ми пука за ЕС....пука ми за бедните хорица.За възрастните хора дето броят стотинките и ги пазят като зеницата си.... за това става дума
    И бих се радвал за разпадането на ЕС , което ще е скоро...
    А за Българското правителство.....това не са политици , това са дупедавци и мошенници , следвайки само личните си интереси. Не заради тях са умряли Български патриоти .
  • 3 Gost

    0 0 Отговор
    Добре Дончев, до тук мн. добре - няма да чакаме,ще действаме. И защо ДО СЕГА не се действаше? И как ще действате отсега нататък, като са ви вързали ръцете на фльонга?
    Стана мног интересноооо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове