Last news in Fakti

4 Декември, 2014 16:57 881 0

ОПАК се отчете на конференция в Бояна

  • опак-
  • оперативна програма "административен капацитет"-
  • моника димитрова-бийчър-
  • бенефициентите-
  • усвояване-
  • европейските фондове

Сред основните проблеми при изпълнението на проектите са закъснение при възлагането на обществените поръчки, както и липсата на достатъчен брой искания за възстановяване на средства от страна на бенефициентите

Опитът и научените уроци по Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) бяха представени на конференция ”Усвояване на европейските фондове: хоризонт 2020”, организирана от Института по публична администрация в резиденция „Бояна”. Ръководителят на програмата Моника Димитрова-Бийчър направи анализ на постигнатите резултати по ОПАК до момента и като посочи успехите и предизвикателствата в изпълнението на програмата.

„От 2011 г. насам опростихме правилата за кандидатстване, съкратихме времето за оценка и в резултат на това получихме много повече и по-качествени проектни предложения. Активизирахме бенефициентите да кандидатстват по програмата, като само през 2014 г. имаме 40 нови бенефициента. Създадохме отдел „Контрол и нередности”, който осъществява предварителен контрол на документацията за обществени поръчкипо проектите на нашите бенефициенти с оглед превенция и недопускане на грешки”, посочи Моника Димитрова-Бийчър.

Тя определи като ключови няколко основни принципа в работата на управляващия орган, а именно: партньорство с бенефициентите, добра комуникация и координация между различните звена, навременност и гъвкавост в работата на експертите, а също гарантиране на прозрачност и отчетност при изпълнението на всяка оперативна програма. „Важно е научените уроци да се прилагат на практика”, каза ръководителят на ОПАК.

С поред нея основните проблеми при изпълнението на проектите през изминалите години са свързани със закъснение при възлагането на обществените поръчки, честите смени на екипите за управление и удължаване на сроковете за изпълнение на проектите, както и липсата на достатъчен брой искания за възстановяване на средства от страна на бенефициентите.

„Доброто управление в ОПАК е налице, но то трябва да се усъвършенства. Оперативната програма е само финансовият инструмент за постигане на целите и реформите, затова е необходима ясна стратегическа рамка и приоритети при правенето на политики”, каза още ръководителят на ОПАК и подчерта, че занапред трябва да се концентрираме върху постигането на конкретни резултати и реален ефект за бизнеса и за цялото общество. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА