Last news in Fakti

29 Декември, 2014 14:36 909 0

Уволниха шефа на Агенцията за бежанците

  • бежанци-
  • агенция-
  • чирпанлиев-
  • уволнение

Васил Върбанов е определен за временно изпълняващ функциите председател

Уволниха шефа на Агенцията за бежанците - 1
Снимка: БТА

Правителството освободи Николай Чирпанлиев като председател на Държавната агенция за бежанците и определи сегашния му заместник Васил Върбанов за временно изпълняващ длъжността до определянето на титуляр, съобщиха от пресслужбата на Мнистерски съвет.

Васил Върбанов е завършил ВВНУ „Георги Бенковски“, Военната академия „Г. С. Раковски“, стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в “Джордж Маршал Център” (Гармиш-Партенкирхен, ФРГ), курсове във Военния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, и в Института за управление на ресурсите в Монтерей, Калифорния.

Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание „генерал-майор“ и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване“ – ГЩ и аташе по отбраната на България в САЩ.

Факти.бг припомня, че ГЕРБ поискаха оставката на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев още в предишния парламент, на 22 ноември 2013, след като почина бежанец в центъра във „Военна рампа”.

Управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване.

Това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, в чийто ресор попада и ДАБ.

Вицепремиерът Кунева коментира още, че оценява усилията на Николай Чирпанлиев за управлението на агенцията в условията на засилен миграционен натиск. Очакваме от Васил Върбанов в спешен порядък като човек, познаващ в детайли ежедневните проблеми в центровете за настаняване, да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете.

Кунева посочи още, че в началото на следващата година ще стартира работа Национален съвет по миграционна политика под съпредседателство с вицепремиера Ивайло Калфин, който ще има за цел да изготви и проведе цялостна стратегия за миграционните потоци – от ограничаването им по границите през настаняването в центровете до засилената интеграция на получилите закрила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА