Last news in Fakti

7 Януари, 2015 12:06 1 911 4

Експерт: България да щурмува Еврозоната и Банковия съюз

  • евро-
  • ес-
  • еврозона-
  • банков съюз

Ако Гърция напусне или бъде изключена от еврозоната в страната ще се разрази банкова криза

Решенията за влизането на България в чакалнята на еврозоната - ERM 2 и в Единния банков съюз трябва да бъдат взети заедно и да се кандидатства наведнъж. Изключително важно е страната ни да бъде в тези два съюза.

Такава позиция изрази финансовият анализатор Борис Петров в ефира на Bulgaria оn Air.

Според експерта България е напълно готова за предприсъединителния механизъм за единната европейска валута. Изключение е свръхдефицитът, който показа страната ни в края на 2014. Той обаче е временен и породен от кризата в КТБ, както и оказаната ликвидност от държавата на Фонда за гарантиране на влоговете, коментира експертът.

Ако Гърция напусне или бъде изключена от еврозоната в страната ще се разрази банкова криза. Това заяви Борис Петров по повод на сигналите от страна на Германия за изключване на Атина от валутния съюз при победа на крайнолевия националист Алексис Ципрас и партията му СИРИЗА. Петров посочи, че в резултат на тези сигнали гърците вече са се поддали на паника и теглят депозитите си от гръцките банки.

"Еврото ще се търси, но при връщане на драхмата ще е кът, ще се породи хиперинфлация", коментира още финансовия анализатор. Проблемът на гръцките финанси според него идва от дългосрочния дълг. Няма как най-големият кредитор на Гърция - Германия, да опрости дълговете на южната ни съседка, както иска Ципрас. Гръцкият политик няма да има и лостове за влияние над Меркел и финансиста й Шойбле в случай, че бъде избран за премиер.

По повод на продължаващия срив на руската рубла на валутните пазари Петров коментира, че съвсем скоро Москва ще остане на резервния минимум от валута, дори и на злато.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Поп

    0 0 Отговор
    В друг случай бих казал :шебек.Но сега ,ще кажа ,че Б.П. жонглира
    много умело с имена факти и случки,обаче дотам,прозира поръчковото писане и тенденциозното пренебрегване на важни факти,като цена на петрола и курс долар евро.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Хаха!Говориш эа "пренебрегване на важни факти" и "поръчково писане",но не оспорваш нито една негова дума!Аре кажи едно "алелуя",че да иэлеэеш с чест от сложни раэмишления,эа каквито господ не те е дарил с достатъчно раэум:)

    Коментиран от #3

  • 3 Васил Димчев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Долара поскъпва но и с него поскъпват задълженията на тези с дълг в долари.

    Най-големият длъжник е сащ. При наближаване на датата на падежа ще се опитат отново изкуствено да му намалят цената и тогава ще стане интересно.
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    България най-добре да излезе от тоя смотан ЕС ! Само глад ,мизерия ,цигани и нищо друго !от как то евреен соломон пасито ни го наръга в тоя ЕС . това не нищо ОЩЕ ПО ЛОШО ИДВА !