Last news in Fakti

14 Януари, 2015 18:03, обновена 14 Януари, 2015 18:49 3 369 10

Алексей Милер: "Турски поток" е единственият маршрут за доставки на руски газ за Европа (обновна)

  • "газпром"-
  • марош шевчович-
  • алексей милер-
  • "южен поток"-
  • "труски поток"-
  • украйна-
  • турция-
  • москва-
  • ес-
  • руски газ-
  • доставки

Предложението продажбите на руски газ да се прехвърлят от Украйна към Турция вреди на имиджа на Газпром, заяви в Москва еврокомисарят по енергетика Марош Шевчович

Алексей Милер: "Турски поток" е единственият маршрут за доставки на руски газ за Европа (обновна) - 1
Вицепрезидентът на ЕК Шефчович заяви, че прехвърлянето на продажбите на газ от Украйна към Турция накърнява имиджа на Газпром

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за Енергийния съюз, заяви днес в Москва, че енергийното сътрудничество между Евросъюза и Русия ще се обсъжда на среща на външните министри от ЕС на 19 януари, съобщи Агенция ТАСС.

Предложението продажбите на руски газ да се прехвърлят от Украйна към Турция e удар по имиджа на „Газпром“, каза еврокомисарят, допълвайки, че все пак ЕС е готов да обсъди предложението на шефа на компанията Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб. м руски газ в Турция.

Господин Милер ме информира за решението пълният обем на газа да се доставя през Турция вместо през Украйна. Честно казано, бях много изненадан от това предложение, защото дойдох да обсъждаме възможностите за това какво можем да направим за енергийната сигурност на Югоизточна Европа след отказа от реализацията на „Южен поток“, коментира Шефчович. За съжаление, по думите му, по този вариант по-скоро няма да се работи. Въпреки това ЕС е готов да разгледа предложението на Русия за доставки по новия тръбопровод на 50-60 млрд. куб. м природен газ.

 

"Турски поток" е единственият маршрут за бъдещите доставки на 63 млрд. куб. м руски газ, който сега преминава транзитно през Украйна. Европейският съюз трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаването на газ от „Турски поток“. Това заяви по-рано през деня президентът на руската компания „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС, потвърждавайки индиректно по този начин, че с проекта „Южен поток“ е свършено.

Според него, ЕС разполага максимум с няколко години за това. „Графикът е много стегнат. За да се вместят в тези срокове, работата по строителството на нови магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още днес“, предупреди той.

„Нашите европейски партньори са информирани за това и сега тяхната задача е да създадат необходимата газотранспортна инфраструктура от границата на Турция и Гърция“, обясни шефът на „Газпром“.

Наред с това компанията изгражда своя стратегия, изхождаща от плановете на ЕС да създаде Европейски енергиен съюз, коментира Милер, отговаряйки на журналистически въпрос за новите подходи на Европейската комисия към функционирането на газовия пазар в Европа. "Ние градим своята стратегия изграждаме, изхождайки от плановете за създаване на Енергиен съюз в ЕС. За нас това са нови предизвикателства и възможности. Надяваме се, че създаването на Енергийния съюз по никакъв начин няма да доведе до намаляването на надеждността и сигурността на енергийните доставки“, изтъкна той.

Транзитните рискове около доставките на руски газ през територията на Украйна тази зима остават, заяви президентът на "Газпром". "Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима се запазват, тъй като страната поради финансови трудности не успя през ноември-декември миналата година да закупи необходимите й количества руски газ и значително намали запасите на газ в подземните си хранилища“, обясни Милер.

Точно 63 млрд. куб. м бе предвиденият капацитет на „Южен поток“, който трябваше да премине по дъното на Черно море и през територията на България към Европа, припомни Инвестор. Вместо това обаче на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи за рязък завой в плановете и лансира идеята за изграждането на нов газопровод, отново по дъното на Черно море, но акостиращ на територията на Турция.

Идеята на „Южен поток“ беше да бъде заобиколена Украйна, сочена от "Газпром" като не особено надежден партньор и често обвинявана, че отделя от транзитираните количества газ. Брюксел е готов да продължи да играе посредническа роля в газовите отношения между Киев и Москва, увери в руската столица Шефчович.

Днес на посещение в Москва е комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. На срещата с него са били обсъдени проектът "Турски поток", газовите доставки за Европа и др. Макар и заявено нееднократно, спирането на „Южен поток“ все още не е официално и писмено оповестено в страните, през чиято територия трябва да минават тръбите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русия

    3 0 Отговор
    НАЛИ ИСКАХТЕ ЕВРОПА,И КАТО СПРЪТ ДА ИДВАТ РУСНАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ТОГАВА СЕ Е.А М....ТА.
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Ами може тая година да не дойдат тия 75 - 80 рубли за 1 евро как се дават А? рублата още пада ! Да дойдат негрите от америка !дано фалират тия янки !
  • 3 Вежливый ватник

    1 0 Отговор
    А где Десислава? За дровами ушла? Извините, братушки, но теперь будет "турецкий гамбит". Газовый поток через Украину полностью закрывается. Утепляйте апартаменты.
  • 4 Оптимист

    1 1 Отговор
    „На практика, освен да сме преносители и разпределители на газ, България има огромните шансове и амбиции да се превърне в страна, която добива и изнася енергийни суровини. Имаме магистрали, пътища, жп линии и мостове, а тук вече говорим за газови магистрали.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел.
  • 5 mediator37

    1 0 Отговор
    Този еврокомисар е ял отровни гъби. Какви глупости дрънка, че щял да падне имиджа на Газпром, ако тръбата минава през Турция , а не през Украйна? Все едно имиджа на Шел да падне , ако си превозват петрола в зелени цистерни, а не в жълти. Пълни европростотии.

    Отдавна специалистите говореха, че руснаците нямат технологии да нагнетяват газта в нужната степен за да я тласкат на дълбоко под Черно море и че нямат втора важна технология, да отстраняват конденза, който ще се натрупа в тръбата, но кой да слуша. Южен поток беше кьорфишек, за да клъвнат рязаните карабини и сами да се натиснат, един вид- ето на прецакахме българите и Европа. И складираните тръби във Варна, и заварчиците, електрожени жужат, пресата гърми, скандали ... и накрая турците - Клъв !
  • 6 KAFA SEKME

    1 0 Отговор
    За Туркията " Турецкий Гамбит",
    Машалла на Руссията и на Туркията. И НЕФТОХИМА от Бургас да го мръднат русите у ЛЮЛЕБУРГАС, БАШ БЕРЕКЕТ, аферим.
    Тежко машино строене - Русе за Измир;
    Корабостроителен завод-Варна за Истамбул;
    Океански Търговски Флот на СКРАП.
    Океански Риболовен Флот на СКРАП.
    Кораборемонтен завод Бургас -минало бешело.
    Кабелен завод - Бургас и Севлиево за Едирне;
    Мотокари, Електрокаръ, Военно промишлен комплекс, радио заводи- сега - надявай се х..о на пияни жени.
    ТКЗС, ДЗС, МТС, ферми, храна да те затрупа боулук.
    Работа за всички гарантирана, пенсия осигурена, платена отпуска, медицина ,зъболекари, социални грижи за старите хора по домовете, образование без пари, петдневна работна седмица, санаториуми, болнични платени. Училища, театри, читалища, опери, балет, филхармони, фестивали, детцки ясли, детски градини, празници, сватби, събори, борби музика, хора. селата пълни със хора и то ТРУДОВИ ХОРА. Веке ЙОК ! ЙОК ! и пак ЙОК !
    Стан 2000 за ламарина суровините от Русия - Дебелт;
    Двойна Же Пе линия със чугунени отливки от Русия до Кремиковци за Балъкесир;
    Атомни генератори от Русия и водни турбинни каскади-на доизживяване- до дет стигнат.
    Машини,запасни части, военна техника, ракети, танкове, самолети, вертолети, кораби, близка и далечна навигация, Военни болници,
    Ферибота Варна - Иличовск, сега ке иде Севастопол-Истамбул.
    Лятото от българското черноморие, русите ке одат на Турското стредиземноморие.

    Аферим на Рсията!


    Коментиран от #8

  • 7 KAFA SEKME

    1 0 Отговор
    Докато в България има МЕКЕРЕТА, ще си спомняме за БЕРЕКЕТА.
  • 8 mediator37

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "KAFA SEKME":

    Ако всеки неграмотен, вместо в дворищния си клозет, реши да се изходи във форума, много ще замирише.
    Отивай да нижеш тютюн и не ни се обяснявай !
  • 9 Пепи

    0 1 Отговор
    До коментар #0 от "Алексей Милер" :
    Ти недей обяснява на Европа кой и за какво е единственият път, щото там са много държави и много глави които и други начини и пътища ще намерят, за разлика у вас където имате само 1 глава на която не и остава много време
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    заплакаха пак русофилчетата?що се косите пичове ,като няма газ и го закъсаме вие винаги можете да отидете в русия!
    сега по-сериозно.както казвах и преди путин рита във всички посоки ,щото знае, че времето му като руски цар изтича ,а руските царе по традиция ги детронират много жестоко.сега тва е новото 20 се да върти с газа през турагите!!!луд човек,а още по-луди са руснаците дето го подкрепят готови да ядат камъни другата година само и само лудия им цар да ни докаже колко са голямата работа.при сегашното срутване на петрола ще караме на мазут ако се о.ере работата с лудия путин ,година две докато го детронират изгладнелите му поданици или докато тръгне американския износ на шистов газ,но ако на руснаците им спре и последното валутно перо ще стане много интересно.