Last news in Fakti

18 Януари, 2015 17:02 4 947 1

Швейцарци се юрнаха на пазар в Германия

  • швейцария-
  • германия-
  • пазар

Огромни тапи се образуваха по магистралите, водещи към граничните пунктове между Швейцария и Германия, предаде АП.

Пазаруването в евро стана по-изгодно за швейцарците, след силното поскъпване на швейцарския франк от средата на седмицата. Това накара хиляди швейцарци да тръгнат на „шопинг“ при съседите си. Граничният с Германия швейцарски град Базел заяви, че за уикенда са били пуснати три допълнителни влака до Костанц.

Властите сравниха шопинг треската с тази от Коледата и Великден.
В същото време близкия до Франция град Женева все още не обхванат от треската да се пазарува. И тук властите продължават да следят ситуацията.

Швейцарците често пътуват в чужбина, за да се възползват от по-ниските цени. Пазарската кошница, съставена от 53 типични хранителни продукти и купени от супермаркет Мигрос в Швейцария, е с 55% по-скъпа от всеки намиращ се в съседна Германия – Кауфланд. По тази причина много швейцарци предпочитат да отидат през уикенда на пазар до германския град Констанц.

Всеки швейцарец има право да внесе стоки за 300 франка на ден без да плаща мито. В същото време той има възможност да си възстанови платеното в чужбина ДДС. От митниците на конфедерацията запазват мълчание дали ще засилят проверките по границата.

Швейцарските потребители са изхарчили в чужбина през 2013 г. 10 млрд. франка, показва изследване на компанията за пазарни проучвания GfK.
Експерти очакват тази сума да се увеличи на фона на силния франк и слабото евро. Потребителите ще са големите печеливши, защото ще могат да пазаруват изгодно хранителни стоки от Еврозоната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 running wild

    0 0 Отговор
    "Всеки швейцарец има право да внесе стоки за 300 франка на ден без да плаща мито. В същото време той има възможност да си възстанови платеното в чужбина ДДС" Ееева.и и комунизма! Тук за над 100 евро те дялкат, а пък да ти възстановят чужбинско ДДС - ще ти се изсмеят!