Last news in Fakti

28 Януари, 2015 11:19 866 1

Херитижд: България е със слаб прогрес

  • икономическа свобода-
  • херитидж-
  • фондация-
  • корупция

Институционалните реформи, проведени от кабинета в София, трябва да насърчават независимостта на съдебната система и борба с корупцията

България отбелязва плах прогрес в класацията на фондация Херитидж и в. "Уолстрийт джърнъл" за икономическата свобода в света. Страната ни заема 55 място в класацията на 178 страни по света. През миналата 2014 г. страната ни беше на 61-во с индекс 65,7.

Извън класацията остават Афганистан, Ирак, Косово, Либия, Лихтенщайн, Сомалия, Судан и Сирия. Лидери по икономическа свобода в света са Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия, а в дъното са Венесуела, Куба и Северна Корея.

Цялостната оценка за България се е подобрила с 1,1% спрямо миналата 2014 година, което се дължи на подобрения в областта на свободните инвестиции, корупцията, паричната свобода, които компенсират проблемите в областта на свободата на бизнеса и на труда.

С 66,8 точки от 100 България се нарежда на 26-то място от 43 страни в региона на Европа, а цялостната й оценка е над средната за света, но под средната за региона, анализират експертите. На Стария континент водещи страни са Исландия, Норвегия и Австрия, а в дъното са Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина.

През последните пет години, икономическата свобода в България е напреднала с близо 2.0 пункта, воден от една по-открита инвестиционна среда, подобряването на фискалната перспектива, по-ниско възприятие на корупцията, както и ниската инфлация. Прогрес се отбелязва в 6 от 10-те фактора, като най-голям е в инвестиции и парична свобода, които са с 10 пункта и 7,7 пункта респективно.

България е предприела стъпки за по-ефективен контрол на бюджетния дефицит и държавния дълг, но е необходима по-нататъшната реформа, за да се постигне широка основа за икономическа свобода и растеж. По-специално, институционални реформи трябва да насърчават независимостта на съдебната система и борба с корупцията, за да се втвърди основите на икономическата свобода и гарантиране на напредъка към по-голямо благоденствие.

Туризмът, информационните технологии и телекомуникациите, селското стопанство, фармацията и текстилна индустрия са водещи сектори на икономиката.

Корумпираната и непоследователната публична администрация, слабата съдебна система и организираната престъпност продължават да възпрепятстват икономическите перспективи на България.

Трафикът на хора, трафикът на наркотици и контрабанда допринасят за корупцията. През май 2014 г., парламентът одобри изискване към чужденците за пребиваване от пет години при покупката на земеделската земя. Съдебната система не прилагат ефективно правата на собственост, се отбелязва в раздела за България за върховенство на закона. .

Отбелязва се, че корпоративното и подоходното облагане е 10%. Други данъци включват данък добавена стойност и данък имоти.

Общо приходите от данъци се равняваше на 26.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през последната 2014 година. Публичните разходи възлизат на 34,4% от БВП, а държавният дълг остава под 18%.

Общата регулаторна рамка подкрепя предприемаческа дейност. Стартирането на бизнес изисква малко време, а минималното капиталово изискване дори беше е премахнато. Въпреки това, получаване на лицензи все още са необходими повече от три месеца. Пазарът на труда се нуждае от по-нататъшни реформи. Въпреки че повечето цени се определят от пазарните сили, като непазарен модел се посочват неравномерното разпределение на селскостопанските субсидии от Европейския съюз.

Регулаторните системи и съдът в България могат да се окажат пречка за чуждестранните инвеститори. Финансовият сектор, доминиран от банките, се е възползвал от увеличената конкуренция.

Фондация „Херитидж“ не пропуска и фалитът на КТБ през миналата година.

Индексът на фондация Херитидж се изчисляват на базата на право на собственост, свобода от корупция, държавни разходи, финансова свобода, свобода за бизнеса, правото, свобода на търговията и инвестициите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    България е с голям регрес.