Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 19:16 1 134 0

Държавата ще защити потребителите на електроенергия

  • министерство-
  • разговори-
  • електроенергия-
  • чез-
  • евн-
  • енерго-про

Необходимо е минимизиране на риска за българските потребители във взаимоотношенията им с електроразпределителните дружества, посочи министър Петкова

Държавата ще защити потребителите на електроенергия - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

"Необходимо е минимизиране на риска за българските потребители във взаимоотношенията им с електроразпределителните дружества".

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с представители на "Енерго-про" ЕАД, "ЕВН България" АД и "ЧЕЗ България" ЕАД, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

На нея бяха обсъдени възможности за преодоляване на проблемите, свързани с отчитането и фактурирането на потребената електрическа енергия. Министър Петкова бе категорична, че при необходимост ще бъдат направени промени в настоящата нормативна уредба, така че да бъдат защитени интересите на българските потребители на ток.

"Електроразпределителните дружества трябва да са предвидими за обществеността и да уведомяват предварително за всяко предприето от тях действие. Откритият и честен диалог ще доведе до повишаване на доверието у потребителите", категорична бе Теменужка Петкова. По нейно предложение подобни срещи на експертно ниво, между Министерството на енергетиката и представители на трите електроразпределителни дружества, ще се осъществяват регулярно занапред. От своя страна представителите на енергоразпределителните дружества заявиха, че ще поставят пред екипа на министерството основните проблеми в тяхната дейност, за да бъдат обсъдени най-добрите решения.

Според министър Теменужка Петкова е необходима визия за подобряване на общата информираност на потребителите на електрическа енергия. "Трябва да обединим усилия и да бъдем отворени към хората за повишаване на тяхната информираност", категорична бе тя. Това може да стане чрез провеждането на информационни кампании, дни на отворените врати, както и чрез мобилни приемни на трите електроразпределителни дружества, където потребителите ще могат обсъждат конкретни въпроси с компетентни служители на компаниите. Проверките на ЕРП дружествата по отношение на спазването на нормативната уредба ще продължи, подчерта още тя.

"За всички нас е ясна необходимостта от балансирана позиция по важните теми в сектор "Енергетика", заяви министър Петкова. Тя апелира за диалогичност във взаимоотношенията между държавата и трите електроразпределителни дружества с цел стабилизиране на сектора и гарантиране на сигурността на енергийната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА