Last news in Fakti

8 Февруари, 2015 09:27 5 633 16

На Балканите не им трябва "Южен поток"

  • южен поток-
  • юлиян попов-
  • газ-
  • енергетика

Това не е проект, който ще диверсифицира нашите енергийни източници. От него бихме спечелили само ако той би осигурил на страната значителни приходи от транзитирането на газ

За държавата проектът "Южен поток" е толкова привлекателен, колкото бутилката водка за алкохолика, каза пред Дойче веле Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите в служебния кабинет на Марин Райков.
 

Кое прави проекта "Южен поток" толкова привлекателен за отделните страни?

Той е интересен не толкова като енергиен проект, колкото с това, че показва как политически се насърчава едно огромно инфраструктурно начинание, което е от гледна точка на енергийната и икономическата си логика е повече от съмнително.

Означава ли това, че България не се нуждае от такъв тръбопровод?

Като инфраструктура за пренос на газ нямаме нужда от него. Това не е проект, който ще диверсифицира нашите енергийни източници. От него бихме спечелили само ако той би осигурил на страната значителни приходи от транзитирането на газ.

А това би означавало България да получи оферта да печели по около 400 милиона евро годишно от тази дейност. Очевидно обаче случаят не е такъв.

"Южен поток" е замислен като начин да бъде заобиколена територията на Украйна. Важно ли е това за България в контекста на европейската солидарност?

"Южен поток" е първият случай, в който ЕС се задейства изпреварващо - още преди да е започнало полагането на тръбите.

С помощта на нарочно споразумение, България бързо делегира на Европейската комисия правата си да преговаря по него. В широкия смисъл на това понятие, това си беше демонстрация на солидарност. След това проектът беше стопиран от Русия.

Искам да обърна внимание и на една друга проява на солидарност, за която не се говори много, която обаче е много важна. Ако изходим от това, че идеята на "Южен поток" е да заобиколи Украйна, несъмнено трябва да си дадем сметка и за негативните последици - например за това, че по този начин се дестабилизира страната. А това не е проблем само за Украйна, а за цяла Европа.

Съществуват и други проекти за тръбопроводи през Южна Европа. Какво значение имат те за България?

Много важен е тъй нареченият коридор "Север-Юг", защото той ще повиши сигурността на газовите доставки. Той не предвижда изграждането на ново трасе, а на практика ще свърже газопреносните системи на отделните страни по този коридор - от Полша през Румъния и България чак до Гърция.

Но за България, Гърция и страните от Западните Балкани не е най-важен въпросът за газовите доставки. Защото тези държави имат много ниско потребление, което и в бъдеще няма да се повиши значително. Много по-важно за тях е да свържат националните си електропреносни мрежи в един общ електрически пазар. Само така биха могли да се използват излишъците от растящото производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    4 2 Отговор
    Имаме ниско потребление което скоро няма да се увеличи защото имаме продажни политици.Германия може да получава и разпределя газ от северен поток и да отчита печалби а ние не защото тяхната газ идва от добрият Путин а нашата от лошият. ПРОЗЗЗЗЗЗ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #2

  • 2 Неотрален

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Чрез правителството Станишев 2 се целеше подписването на неизгоден договор за България.Когато това не успяха да направят комундетата, шефа Путин спря проекта.Като толкова ни обича Путин защо на нас ни продава газта най скъпо от цяла европа.
    Проблема на България погледнато обективно е, че сорсоиди и комундета свалиха предишните две правителства a нормалния българин блее като овца пред ТВ.
    Нито Сащ нито Русия ще разрешат да добиваме собствен газ и нефт,а той е много повярвайте.

    Коментиран от #3

  • 3 999

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Неотрален":

    Не може да дървим пушки срещу Русия като член на НАТО и да чакаме целувки.Цената на газа се вдигна след влизането ни в НАТО и е нормално„Каквото повикало такова се обадило“

    Коментиран от #16

  • 4 тошибиян

    1 1 Отговор
    какво правят за долари (рептилски хратий с цифри и символи върху тях)назна4ените от тях агенти да представляват тяхните интереси тук на тази територия...тва е се е дно да изгониш квартирантите под предлог 4е сяташ 4е от наем не се вземат пари и да ги дадеш на съседа и после да ревеш ама защо така стана и да мислиш години зема ли се наем не се ли зема
  • 5 българин

    1 1 Отговор
    Аман от национални предатели. Сега турция и гърция ще си поделят парсата, а тоя дето пише това ,колко му платиха да говори това . Така е като ни управлява президент под чехъл , премиер борец и депутати келепир. до кога ще ги търпим.

    Коментиран от #6

  • 6 ВАЛКО

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    НЯМА ТАКАВА Д Ъ Р Ж А В А.
  • 7 Чоки Чан

    1 1 Отговор
    Ами вижте сега момчета !! Южен поток би бил нелоша идея, ако се изключат комисионнни и др. далаверки от българската страна на договарящите, а и каква параметри ще договорят !! Зависи кой го прави може и да сме на загуба ! Така че недейте съжалява за нещо което можеше да ви съдере кожусите !!
  • 8 zevs

    0 1 Отговор
    Някой зададе ли си въпроса,Какви средства е вкарала Германия за да получава руски газ?Хем не даваме средства,хем искаме без пари.
    А такива юлиановци(оФци) -учени,но незнаят колко е 2+2 е ясно на КОЯ ХРАНИЛКА са.Колко много не ни е изгоден Южен поток,а бат Бойко счупи кръста да се моли за газов ХЪБ.
  • 9 оф

    1 1 Отговор
    потока ще минава през Гърция и цяла Европа се съобразява с тях,а България пак в 10-та глуха
  • 10 СОМАТ

    2 0 Отговор
    Юлиян Попов, по-какво си специалист , че не разбрах? Мисля че и ти не знаеш! Ветропоказател! Нашата държава винаги е "патила" от Кириакстефчовци!
  • 11 леле

    2 0 Отговор
    Какво ЗАГУБА за България щеше да бъде ако не се бе родил Юлиян Попов.....Горките ние......Но ето, че се е родил и ние всичките преливаме от щастие като четем светейшите редове написани от неговата ръка или слушаме благите му думи..... Аз, колко сме щастливи.....Има кой да ни показва правилния път в живота, напътства и учи
  • 12 НЕ НА МАНИПУЛАЦИЯТА

    1 1 Отговор
    Този е корумпиран мозък, щом мисли за интересите на Украйна,която няма да се управи в следващите 50 г.
    Интересите на българия са да получи директно газ по най ниска цена,без да плаща пренос на украйна,да получава преносни такси на по късен етап да получава от печалбана,да осигури 6000 работни места за българите.Няма да е лошо без да си дал стотинка и 300 милиона да отиват във пенсионните фондове илиуда ги инвестираме в образовани,а този ненормалник ни препоръчва ток от възобновяеми източници ,който е по скъп три пъти повече от атомните централи.Ега ти предателите министри.
  • 13 българин

    0 1 Отговор
    За това първо питай колко е таксата за транзита през Украйна,след това СДС иСтоян Ганев лека му пръст кото искаше да съди Русия,и войственият Бакърджиев,който след като подписа в Русия новия договор,беше посрещнат като национален герой.
  • 14 Мистър

    0 1 Отговор
    Ами като не искаме руския газ ще си плащаме американския ток от Марица изток 1 и 3 на двойни и тройни цени и нека ни е по добре като сме тъп народ.
  • 15 gazopotrebitel

    0 1 Отговор
    заради глупавите политици/бездарни/после ще плащаме газ с начислен турски и гръцки транзит
  • 16 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Заминавай за Русия, червено мекере такова