12 Февруари, 2015 14:35 1 215 3

Реформаторите няма да подкрепят Димитър Костов за подуправител на БНБ

  • реформаторите-
  • подкрепят-
  • димитър костов-
  • подуправител-
  • бнб

Влизането по най-бързия начин на България в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков надзор са гаранция, че спокойствието на банковата система ще е осигурено

Реформаторите няма да подкрепят Димитър Костов за подуправител на БНБ - 1
Снимка: БТА

Реформаторският блок няма да подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ на мястото на отстранения Цветан Гунев заради източването на КТБ. Димитър Костов беше министър на финансите в трудно време, когато фалираха 13 банки – не сме забравили това. Ще убедим колегите от другите политически сили, че трябва да се търси друго решение. Това каза в коментар за „България он еър“ Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“.

По думите му, УС на БНБ носи своята отговорност за кризата с КТБ, а ръководството на БНБ трябва да направи вътрешно преструктуриране и да заработи по-ефективно. Зеленогорски каза, че България има и други професионалисти, които могат да заемат отговорния пост, за да може обществото и цялата система да са спокойни. Трябва промяна и затова е по-логично да се търси по-добро решение за подуправител, категоричен бе съпредседателят на групата на Реформаторите.

Той подчерта, че влизането по най-бързия начин на България в чакалнята на еврозоната и в Европейския банков надзор са гаранция, че спокойствието на банковата система ще е осигурено. Трябва да сме активна част от европейските институции и механизми за контрол, категоричен бе Зеленогорски. Попитан за икономическите рискове пред страната той добави,  във финансов план няма опасност, защото приходите са добре заложени и реалистични. Няма да има срив на приходите, а разходите са в рамките на 3 % дефицит,  категоричен бе той.

По думите му рисковете са във външнополитическите план с напрежението в Украйна, Гърция, бежанските потоци и Ислямска държава, но дори на фона на това има тенденция за възстановяване на българската икономика, която трябва да се отчита. Бяха „отпушени“ еврофондовете, договарят се на финалната права европейските програми, още тази година започва усвояване на средствата, като правителството и мнозинството правят възможното да се стигне до усвояване на 5 млрд.лева още през 2015, изброи Зеленогорски. Това е мощен фактор за българската икономика и инфраструктура, подчерта той и призова да не се истеризира политически по темите с командния център на НАТО у нас и усложнената обстановка в Украйна, защото това се отразява и на инвестициите.

Бизнесът иска справедлива и сигурна правна среда и спокойствие и приетата Стратегия за съдебната реформа ще бъде силен тласък за инвеститорите, обясни още Зеленогорски. Работим за премахването на ограниченията за бизнеса и има стабилно парламентарно мнозинство, което да подпомогне екипа на министър Лукарски в тази му цел, добави още съпредседателят на Реформаторите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плам

    0 0 Отговор
    ГЕРБ ДО СЕГА ЗА 4 МЕСЕЦА ИЗТЕГЛИХА 8,1МИЛИАРДА,СЕГА СКОРОСТНО ТЕГЛЯТ ОЩЕ 16 МИЛИАРДА С ЛИХВА 10%,ДЕМЕК ЗА 4МЕСЕЦА 24,1МИЛИАРДА ДО ИДВАНЕТО НА ГЕРБ НА ВЛАСТ ЗАЕМА БЕШЕ ПОД 15 МИЛИАРДА ,ЗА 4 МЕСЕЦА ГЕРБ ГО ВДИГАТ НА 39 МИЛИАРДА. НО НАЙ ИНТЕРЕСНОТО ЧЕ НИКОЙ НЕ СТАЧКУВА,КЪДЕ СА СТАЧКУВАЩИТЕ КОЙТО ЗА 1МИЛИАРД КОЙТО ИСКАШЕ ОРЕШАРСКИ ИЗЛЕЗНАХА НА УЛИЦАТА,КЪДЕ СА СЕГА КЪДЕ СЕ КРИЯТ,БЪЛГАРИЯ ПОТЪВА В СПИРАЛА НА ЗАЕМИ.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Е къф ти е проблема ,като "Бог паэи България"?!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Деформаторите ще подкрепят този за който им наредят от хамериканското посолство.