23 Февруари, 2015 16:56 1 512 0

По-възрастните служители не получават шансове за развитие

  • възрастни-
  • служители-
  • възможности

По-рядко им се осигуряват възможности и за допълнителни професионални курсове

Служителите на възраст над 50 години са ограничени откъм възможности за професионално обучение и специализиране, съобщи hrmagazine.co.uk.

Според изследване на AXA PPP 27% от служителите над 50 години признават, че не са получили възможността да научат нови неща и да се развиват в професионален план през изминалата година. Този процент при професионалистите под 50 години е само 14.

Проучването сред 2000 работници и 250 работодатели показва, че през последната година само 25% от служителите над 50 години са били на тренировъчни курсове. Само 28% от тях са имали разговори със своя шеф, на които да обсъдят евентуалното си развитие в професионален план.

В същото време 46% от работодателите твърдят, че самите служителите над 50 години не искат да ходят на допълнителни курсове. Други работодатели пък смятат, че професионалната ефективност намалява с възрастта. Все пак 59% от работодателите са на мнение, че по-възрастните служителите са от критично значение за техния бизнес.

Според специалисти, мениджърите трябва да свързват по-младите и по-възрастни работници с ефективни програми за професионално обучение и развитие. Ефективни са и програмите за наставничество, чрез които по-младите и по-опитни служители да могат да обменят идеи и разбирания за самата работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА