Last news in Fakti

12 Март, 2015 09:38 3 260 8

Вместо "Южен поток" строят газопровод в Македония

  • "южен поток"-
  • македония-
  • газопровод-
  • българия-
  • руски газ-
  • генадий тимченко-
  • "стройтрансгаз"

Проектът ще ни заобиколи, отчитайки нежеланието на Москва да използва България като транзитна страна

Руската компания "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко започва работа по строителството на магистрален газопровод в Македония, съобщи в. „Комерсант“. Става дума за първия етап на газопровода Клечовце - Неготино с дължина 61 км и диаметър 508 мм, койти ще позволи газът да стигне до град Щип. Срокът за изграждането му е малко над година, след това е планирано да се изградят още 60 км тръби за съединяване на газо-транспортната система на Гърция.

Стойността на строителството се оценява на 75 млн. долара. От тях Македония ще заплати само 15 млн., останалите работи ще бъдат извършени за сметка на дълга на бившия СССР към екс Югославия.

Предполага се, че проектът ще позволи да се увеличат доставките на руски газ в Македония (през 2014 г. те са намалели с 9%, до 46 млн. куб. м). Засега страната получава природен газ от Русия през България и транзитно през Украйна.

„Стройтрансгаз" трябваше да строи българския участък от тръбата за „Южен поток“ заедно с местни подизпълнители, но Европейската комисия блокира проекта, тъй като не бяха изпълнени някои европейски изисквания при възлагането на обществените поръчки за изграждането.

Тогава Тимченко обяви, че компанията му е трябвало да се оттегли от проекта след посещението на американския сенатор Джон Маккейн в България и срещата му с тогавашния премиер Орешарски. „Г-н Маккейн отиде в България и уговори меастните власти да се откажат от нашите услуги. Излязохме от проекта, за да не го поставим на риск от провал. Беше планирано "Стройтрансгаз" да положи първия сухопътен участък от проекта на територията на България“, коментира той.

Към момента Генадий Тимченко и компанията майка на "Стройтрансгаза" Stroytransgaz Holdings са в санкционния списък на САЩ, но не и на ЕС. Представителят на Volga Group Антон Куревин поясни, че американските санкции не пречат на работата по македонския проект.

След като Русия се отказа от „Южен поток“ в края на 2014 г. и реши вместо него да строи „Турски поток“, за да транспортира природения газ до границата на Турция и Гърция, страните от Централна и Източна Европа започнаха да търсят възможности за достъп до него, коментира изданието.

Унгарският премиер Виктор Орбан през февруари предложи да се построи газопровод през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до австрийския град Баумгартен. Отчитайки нежеланието на Москва да използва като транзитна страна България след неуспеха с „Южен поток“, тръбопровод през Македония остава фактически единственият вариант за снабдяване с газ на Сърбия и съхраняване на съществуващото разпределение на потоците руски газ в региона, отчита изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 важен гост

    1 0 Отговор
    през Гърция? как ще стане?

    Коментиран от #3

  • 2 ГЕРБ

    3 1 Отговор
    Аа, здрасти!
    Не пишете глупости!
    Не Русия се отказа, а Българи!
    Че кой сте вие бе?
    И аз да бях на тяхно место Щях да ви заобикодя!
    Айде правете "Газв ХЪБ", освен "гъзов" да направите друго не можете!
    Лапайте пушека на американските танкове и чакайтеда ви се дигнат пенсиите и заплатитее!
    Ще има да чакате!

    Коментиран от #8

  • 3 само ДПС

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "важен гост":

    Както щеше да стане и през БГ ако не се правехме на "главни"!
  • 4 Истината боли

    2 1 Отговор
    Да дойдат повече американци на полигона в Ново село!

    Като пръднат по ведъж може и да напълнат "нранилището" с газ!

    И Газпром ги изключваме от "Играта"!
  • 5 ИТИ

    2 0 Отговор
    Когато си събуваш гащите и си въртиш задника насам-натам...Е,Подлецо! Що се срамиш да се наречеш българин!
  • 6 сввв

    3 0 Отговор
    смятай ква пасмина а управлява , цяла европ аим се чуди на тапотията..
    за цяло европа е изгодно даже и за турция .. само за българия е загуба д аминат от тука тръбите хахахаха

    Коментиран от #7

  • 7 Рачко Пръдлето

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "сввв":

    Научи се да пишеш на български и тогава коментирай.
  • 8 ани

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ":

    Не грамотно същество ! Взело то акъл да дава ! Научи се първо на четмо и писмо !