Last news in Fakti

23 Април, 2015 18:16 1 937 0

Германските инвестиции намаляват

  • икономика-
  • българия-
  • германия

Една добра и една лоша новина. Така накратко може да се опише икономическата ситуация между Германия и България. Добрата новина е, че през 2014 г. търговският обмен между двете държави постигна нов рекорд, достигайки 5.9 млрд. EUR. Лошата е, че имаме огромен отлив на германски инвестиции – 275 млн. EUR. Подобна картина се е наблюдавала през 2011 г., когато от страната са излезнали 54 млн. EUR. „Този отлив е обезпокоителен”, коментира за Факти.бг д-р Митко Василев, председател. на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). „Комплексни са факторите за това. Една от причините е, че германските фирми, които са инвестирали са взели кредити и сега ги връщат към майките и изнасят капитал. Винаги досега имахме положителна картина, т.е. Германия внасяше, инвестираше. През 2011 г. дефицитът беше -54 млн. EUR, а сега е -275 млн. EUR. Данните за търговията са блестящи. Там отчитаме чудесни резултати, но инвестициите не се случват, а напротив – излизат”, допълни той. За да спрем този отлив е необходимо да направим реформите, които постоянно обещаваме и да ги разгласяваме.

Една от основните причини за отлива със сигурност е и липсата на развитие. Това е краткият извод от проведената за десета поредна година анкета сред членовете на ГБИТК. Допитването се провежда и в още 15 европейски държави. Работата на компаниите продължава да се възпрепятства от неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността. Това е и причината едва 56% от запитаните да оценяват като „задоволителна” икономическата обстановка у нас.

По-различно от предходни години е, че на въпроса дали компаниите искат да бъде въведено еврото като официална валута у нас, 51% от запитаните отговарят, че „да”. През миналата година техният процент е бил 49%. Положителна тенденция е, че въпреки трудностите, 88% от компаниите биха инвестирали отново в България.

Що се отнася до това къде е България сред останалите 15 държави, за съжаление отново сме на опашката. По политическа и социална стабилност сме на 14-то място. След нас са единствено Косово и Босна и Херцеговина. Идентична е картината и относно борбата с корупцията и престъпността и прозрачността при обществените поръчки. На 12-та позиция сме относно състоянието на публичната администрация и развитието на инфраструктурата.

Очакванията са оптимистични и достижими, а именно след първото тримесечие са налице данни, че и през тази година стокообменът между България и Германия ще достигне нов рекорд, а именно над 6 млрд. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА