Last news in Fakti

30 Април, 2015 11:23 1 518 0

Парламентът подкрепи БСП за търговските вериги

  • корнелия нинова-
  • закон-
  • търговски вериги

След като веригите вече са коригирали това свое поведение, няма никаква пречка тези промени да бъдат записани и в закона

Парламентът подкрепи БСП за търговските вериги - 1
Снимка: БТА

С 95 гласа „за“, 2-ма бяха „против“, а 41 „се въздържаха“ беше приет предложения от БСП закон за търговските вериги.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова подчерта, че в разговорите с представители на търговските вериги, те са признали, че това действително са нелоялни практики. По думите й те са заявили, че след провелите се дискусии тези практики вече не се предлагат.

„След като веригите вече са коригирали това свое поведение, няма никаква пречка тези промени да бъдат записани и в закона, за да няма изкушения в бъдеще отново да се появяват нелоялни практики”, категорична бе тя. Според депутата твърдението, че с тези промени в закона ще се вдигнат цените на пазара, с времето се е доказала като невярна.

„Нали веригите твърдят, че вече спазват тези правила. Къде е тогава увеличението на цените?”, попита Нинова.

Тя обясни, че между първо и второ четене ще бъдат приемани предложения за допълване и подобряване на текста на закона. Заместник-председателят на групата на левицата предложи между двете четения да се създаде екип, в който да влязат български производители, представители на търговските вериги, на политическите партии в Народното събрание.

Нинова поясни, че в предлагания закон за търговските вериги влизат няколко основни промени: да не се налагат на българските прозиводители такси, които не съответстват на реално предоставена от другата страна услуга, като такси "рожден ден"; забрана да се прехвърля рискът върху доставчика, когато магазинът не е успял да продаде стоката; забранява се и възпрепятстването на българските производители да продават свободно на пазарната си цена на трети лица, извън договорните си отношения с търговските вериги.

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за защита на конкуренцията без нито едно изказване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА