Last news in Fakti

11 Май, 2015 13:11 1 864 0

Докога така?

  • първа инвестиционна банка-
  • докога-
  • така-
  • седмица-
  • акции-
  • добра

Добра седмица за пазарите на акции. Американския индекс S&P 500 поскъпна с 0.37 процента и е на косъм да достигне нова исторически рекордна стойност, над 2125 точки. Европейският Euro Stoxx 50 успешно обърна негативната тенденция от по-миналaта седмица и постигна резултат от 0.94 процента. Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Американска безработица

През април американската работна сила преминава през добър момент. Новосъздадените работни места достигат 223 хиляди, а безработицата се понижава до 5.4 процента, което е най-ниското ниво от шест години насам. Поредният силен доклад за състоянието на американската работна сила донякъде обърква сметките на инвеститори, които се опитват да разгадаят кога Федералния Резерв на САЩ (Фед) ще направи
първото покачване на лихвените нива.

След предишния доклад, (за март месец), който леко разочарова, очакванията на пазарите се изместиха към по-късно покачване – периода между септември и декември тази година. Сегашния доклад показва по-добра картина в пазара на труда, а това би трябвало да даде повече увереност на Фед, при вземане на
решението за момента на първото покачване на лихвите. Поведението на пазарите на акции, обаче подсказва, че очакванията остават непроменени след доклада от миналата седмица. Индексът S&P 500 завърши седмицата в положителна територия, което означава, че инвеститорите не прогнозират повишение на лихвите поне преди края на лятото.

Следователно, поне до следващият доклад за състоянието на пазара на труда, картината би следвало да остане непроменена и пазарите на акции да продължат да се търгуват в положителна тенденция.

Отсрочки, отсрочки, отсрочки…

Става малко уморително да пишем за Гърция. Не за друго, а защото седмици наред чакаме гръцкото правителство да покаже нещо като план с икономически реформи, които да помогнат на страната да стабилизира финансите си и да започне икономическо възстановяване. Вместо това четем новини за продължаващи политически разговори, кадрови смени в гръцкото правителство и постоянни отсрочки на крайни дати, на които Гърция ще предложи план за излизане от кризата. И всичко това за да може южната ни съседка да получи нова порция спасителни заеми и да избегне изпадане в несъстоятелност.
Не ни остава много освен да чакаме. Според официалната информация до края на месеца ще има предложение от страна на Гърция. В случай, че бъде одобрено от европейските институции, Гърция вероятно ще получи нова порция финансова подкрепа. Но в никакъв случай, не трябва да изключваме възможността гръцкото правителство да стъпи накриво и да предложи план, който да не бъде приет от кредиторите. При този сценарий, е много, много вероятно южната ни съседка да изпадне в още по-сериозна криза, да последва несъстоятелност, а вероятно и напускане на еврозоната.

Action Plan
За финансовите пазари няма нищо по-дразнещо от неяснотата. А точно в момента се създава голямо количество неяснота по два критични въпроса: момента, в който лихвите в САЩ ще бъдат повишени и гръцкият проблем.
По отношение на първият – по всичко изглежда, че пазарите на акции засега не виждат сериозен проблем. Следващият доклад за американската заетост, в началото на юни, вероятно ще даде повече яснота. Дотогава, очакваме S&P 500 да направи успешен пробив над нивото 2125 и за пореден път тази година да отбележи исторически рекордна стойност.
По отношение на Гърция нещата не изглеждат розови, но надежда има. Все пак лидерите на европейският съюз демонстрират неочаквано търпение спрямо агресивното и на момента не прагматично поведение на гръцкото правителство, така е възможно да станем свидетели на някакво чудотворно, last minute, решение. Очакваме Euro Stoxx 50 да остане много чувствителен спрямо новини по темата, но като цяло, също да запази положителната си тенденция.

Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА