24 Юни, 2015 01:33 1 484 0

Спад на безработицата в Тайван

  • тайван-
  • безработица-
  • спад-
  • спад-
  • пазар на труда-
  • месечно възнаграждение-
  • средна работна заплата-
  • генерална дирекция на бюджет, счетоводство и статистика

Островът продължава да регистрира икономически напредък, който генерира все повече нови работни места

Безработицата в Тайван стигна до 3.62% през май, регистрирайки спад от 0.23 процентни пункта спрямо предходната година. Според данните на Генералната дирекция на бюджета, счетоводството и статистиката това е и най-добрият резултат регистриран от 2000 г. насам.

Броят на безработните намаля до 420 000, докато заетостта достигна до 11.18 милиона, увеличавайки се с 9000 или 0.08% спрямо април. Средното време, прекарано в търсене на работа, е 25.9 седмици.

Спадът на безработицата най-осезаемо се усеща при индивидите със завършено висше образование. За последните 7 календарни години процентът на безработните сред тях към момента е най-нисък.  В допълнение се прогнозира, че през следващите три месеца безработицата ще намалее с още между 0.2-0.4 процентни пункта.

„Като се вземе предвид, че в момента страната не се намира в състояние на криза, а икономиката се развива с добри темпове, може да се очаква, че до септември месец тази година безработицата в Тайван ще достигне до нормални нива”, заявиха от дирекцията.

Успоредно с това се наблюдава и ръст в заплатите на тайванските граждани. Средната работна заплата за страната се е увеличила с 4.57%, но като се вземе предвид инфлацията, реалните средни заплати са нараснали с 5.25% на годишна база. Средното месечно възнаграждение на заетите в промишления сектор и сектора на услугите достигат до 1400 щатски долара за последния месец, което е с 2.32% повече спрямо предходната година.

Тайван е позитивно настроен по отношение на бъдещето, очаквайки все по-голямо икономическо развитие, което ще генерира повече работни места, а същевременно ще спомогне и за още по-високо заплащане на труда в страната.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА