Last news in Fakti

24 Юни, 2015 16:47 1 068 2

Икономическите политики трябва да са насочени върху малките и средни предприятия

  • росен плевнелиев-
  • икономически-
  • политики-
  • малки-
  • средни-
  • предприятия
Икономическите политики трябва да са насочени върху малките и средни предприятия - 1
Снимки: БТА

Фокусът на икономическите политики трябва да бъде поставен върху малките и средни предприятия, които генерират заетост, внедряват иновации и ускоряват технологичния и икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри днес международния бизнес форум „„Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството“.

Събитието се провежда по повод 120-годишнината от създаването на Българската търговско-промишлена палата и в него участваха и президентите Петър Стоянов (1997-2002г.) и Георги Първанов (2002-2012г.).

В изказването си държавният глава подчерта, че само заедно държавните институции и бизнеса могат да постигнат успех в усилията за повишаване на общественото благосъстояние.

Според президента големият урок от финансовата и икономическа криза от 2008 г. е, че именно реалната икономика, насърчаването на производството и предприемачеството, са важните фактори за постигането на устойчив растеж.

„България трябва да се възползва от възможностите, които дава планът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, да подобри усвояването на европейските фондове и да работи целенасочено за подобряване на предприемаческата екосистема у нас“, заяви още държавният глава.

Според Росен Плевнелиев Българската търговско-промишлена палата има потенциал да участва активно в този процес.

„Подкрепата за предприемачите ще е централен приоритет на Европа през следващите години. Както планът „Юнкер“, така и Механизмът за свързване на Европа и програмите за трансгранично сътрудничество, могат да бъдат използвани за подобряване на инвестиционната среда, стимулиране и подпомагане на малките и средни предприятия, поощряване на предприемаческата инициатива“, посочи държавният глава.
 
По думите му от изключително значение е и създаването на благоприятни възможности за лесен достъп до финансов ресурс на стартиращите компании. В България вече има успешен пример с усвояването на средства по програма JEREMIE, като през предходния програмен период в рамките на програмата са подкрепени 7000 малки и средни фирми и са стартирали над 120 нови български компании.


 
В изказването си на форума Плевнелиев припомни и усилията на страната ни за изграждането на модерна икономика след Освобождението през 1878 г., както и приноса на търговско-индустриалните камари за изграждането на първите търговски гимназии в България.

„Днес отново трябва да обединим усилията си за провеждането на образователна реформа и въвеждането на професионалното образование“, подчерта държавният глава.
 
По време на форума държавният глава връчи почетния си знак на председателя на Управителния съвет на БТТП, Цветан Симеонов, по повод годишнината на Палатата. Президентът поздрави ръководството на БТПП, в която днес членуват 53 000 компании и 100 браншови организации и се е превърнала в един от важните фактори за икономическо развитие на страната ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАхахаха

    0 0 Отговор
    Тримата бездарници, едно хубаво нещо не са направили и тримата за тази държава, и пръста не са си мръднали!
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    Прав си всякаш една майка ги е раждала и са завършили едно училище. Един Бойко колкото и да го плюят излиза, че е по умен от тях . Май нищо в тази държава не зависи от народа. Лош бил социализма а сега 25 години връщане назад добре ли е? Младите само за свободния начин на работа в ЕС мислят. Никой не се замисля, че това си е експлоатация на бедните от богатите. Това си личи фрапиращо по заплащането.