Last news in Fakti

14 Юли, 2015 14:03 1 024 0

Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ

  • димитър радев-
  • бнб-
  • управител-
  • гуверньор

Димитър Радев беше номинация на ГЕРБ и РБ. Той работи в МВФ от 14 години и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света

Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ. Той беше издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Димитър Радев беше избран с 130 гласа "за", 16 "против" и 34 "въздържал се". Той получи подкрепа от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, само четирима от Патриотичния фронт и Българския демократичен център.

Депутатите от БСП гласуваха против и въздържал се за кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ - четирима бяха против, 24 депутати гласуваха въздържал се. Атака също не подкрепи Димитър Радев. 

37 народни представители подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, сред които групата на Реформаторския блок, 10 души от ГЕРБ и няколко от АБВ. 18 бяха против, а голямата част – 118 депутати се въздържаха. "За" Виктор Йоцов гласуваха 44 депутати, 22 бяха против, а 104 се въздържаха. Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа "за", 12 против и 118 въздържали се.

„Първата ми задача е да внеса номинациите за подуправители на БНБ, обеща новоизбраният гуверньор на БНБ Димитър Радев пред журналисти в коментар за първия си работен ден.

Шефът на централната банка възнамерява да запази двама от досегашните подуправители на БНБ - Калин Христов и Димитър Костов.

Новото име е Нина Стоянова, която ще поеме банковото управление, ако бъде избрана. Христов ще продължи да отговаря за управление "Емисионно", а Костов - за банковия надзор.

Веднага след това парламентът гласува оставката на гуверньора Иван Искров. Новият управител ще встъпи в длъжност от сряда и ще има пълен шестгодишен мандат. Малко преди да бъде избран, Радев отговори на депутатски въпрос, че е готов още в сряда да предложи подуправители, с които да работи в Централната банка.  

Кандидатите за поста управител на БНБ бяха четирима: Димитър Радев – номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов – на РБ, Григорий Вазов – на ПФ и Виктор Йоцов – на АБВ. Поотделно те бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, където представиха своите намерения и бъдещи действия за Централната банка. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

Димитър Радев беше номинация на ГЕРБ и РБ. Той работи в МВФ от 14 години и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 години опит като финансист. Бил е заместник-министър на финансите в няколко правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 години – член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов заместник-председател.

Още в началото на пленарното заседание лидерът на ДПС Лютви Местан поиска четиримата кандидати за поста да представят екипа си, с който възнамеряват да работят в БНБ. Пленарната зала отхвърли искането на Местан, която накара депутатите от ДПС да напуснат заседанието.

Току-що вече дискредитирахте избора за управител на БНБ. Призовавам към повече отговорност. Нали поехте ангажимент, че ще управляваме прозрачно? Какво по-прозрачно от това да изберем управител, който преди избора си да заяви в какъв екип ще работи? Създавате впечатление за договорки, които не бихте искали да бъдат осветени преди избора на управител. Не ви прави чест.

Опит да върне ДПС в залата направи депутатът от "БСП лява България" Янаки Стоилов, който предложи народните представители да имат право да задават въпроси на кандидатите и съответно да ги попитат кои ще бъдат представителите на техния екип:

Мисля, че е редно, след като те бъдат представени от комисията, от вносителите на кандидатурите, и чуят дискусията, да могат да вземат отношение към нея и ако преценят, да отговорят на поставените въпроси, които са важни, за да ориентират народните представители, преди те да вземат окончателно своето решение, дали и кои от кандидатите да бъдат подкрепени, предаде БНР.

Въпреки напускането, парламентарната група на ДПС не се е отказала от участие в процедурата по избор на управител на БНБ, заяви лидетът ѝ. Местан посочи причината за напускането:

Ние не сме напуснали парламента, нито пленарното заседание. Като ръководство се събрахме да обсъдим ситуацията след отказаната процедура от името на парламентарната група на ДПС. Ние далеч не сме сигурни дали ще получим отговори на въпроса - с какъв екип възнамерявате да управлявате БНБ през следващите години. Ако получим отговор на така зададен въпрос, на базата на информация за екипа подуправители, с които един или друг кандидат възнамерява да управлява БНБ, ще определим и вота си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА