Наш застраховател купува гръцка компания

Евроинс разраства все повече бизнеса си в Югоизточна Европа

Публикувана: 20 Юли, 2015 10:24
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1423

Една от водещите застрахователни групи в България и Източна Европа - "Евроинс Иншурънс Груп" (ЕИГ), част от "Еврохолд България", ще придобие гръцкото животозастрахователно дружество Crédit Agricole Life, собственост на френската банкова група „Креди Агрикол”. Сделката вече е договорена и се очаква да бъде финализирана до края на годината след одобрение от регулаторните органи, става ясно от прессъобщение на "Евроинс Иншурънс Груп".

Crédit Agricole Life е сред значимите компании в сегмента на животозастраховането в Гърция и развива дейност в страната от 2001 г., откогато непрекъснато увеличава пазарния си дял. Финансовите активи на дружеството надхвърлят 500 млн. евро като повечето са инвестирани в ценни книжа извън страната.

С придобиването на гръцкото дружество "Евроинс Иншурънс Груп" ще разшири дейността си в Гърция, където стъпи още през август 2014 г., ще увеличи обема на животозастрахователния си бизнес и ще затвърди позицията си на водеща застрахователна група в Централна и Югоизточна Европа. Към момента компанията развива бизнес в общо седем страни в региона, в които обслужва над 2 млн. клиенти. В България, Румъния, Македония, Гърция и Украйна, ЕИГ притежава свои дъщерни дружества, а в Чехия и Словакия работи чрез клонове. Годишните приходи от застрахователни премии в групата се очаква да надхвърлят 350 млн. евро през следващата година.

Покупката на Crédit Agricole Life е четвъртата поред сделка по придобиване, реализирана от "Евроинс Иншурънс Груп" за последните две години.

Гръцките делови издания прогнозират, че цената на сделката е около 10 млн. евро. През 2014 г. Crédit Agricole Life отчете 18% свиване на бизнеса заради кризата в страната, съобщава в. „Имерисия“.

В началото на годината българската компания купи застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна" – съответно „ХДИ Застраховане" и HDI Strakhuvannya. Преди това ЕИГ придоби дружествата за животозастраховане и общо застраховане на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и бизнеса на QBE в България и Румъния.

Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България", която е мажоритарен собственик на ЕИГ, коментира:

„С придобиването на Crédit Agricole Life, "Евроинс иншурънс груп" разширява бизнеса си в Югоизточна Европа и затвърждава водещите си позиции в застрахователния сектор в региона. Сделката за Crédit Agricole Life е изключително изгодна за акционерите на "Еврохолд България". Възползвахме се от несигурната икономическа ситуация в Гърция и изтеглянето на големи европейски финансови групи от пазара, като придобихме компания с добре разработен бизнес, при изгодни за нас условия. Животозастрахователните продукти в страната са все по-предпочитани като възможност за спестяване от потребителите на финансови услуги, заради високата сигурност, която предоставят, особено предвид кризисната ситуация при гръцките банки. Отделно, застрахователното проникване в Гърция, по подобие на това в България и останалите страни в Централна и Източна Европа, е в пъти по-ниско от нивото в Западна Европа. Това предполага добри възможности за растеж на застрахователния ни бизнес през следващите години, когато гръцката икономика неминуемо ще започне да се възстановява.”

„Евроинс Иншурънс Груп” е една от водещите самостоятелни застрахователни групи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Застрахователният холиднг притежава 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и в него работят повече от 1100 служители. През 2014 г. компанията стартира дейност в Гърция като част от стратегията си за разширяване на бизнеса си извън България. „Евроинс Иншурънс Груп” е дъщерно дружество на „Еврохолд България” – водеща българска компания, развиваща дейност в ЦИЕ и фокусирана върху предлагането на небанкови финансови услуги, управление на активи, общо застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили. „Еврохолд България” е публична компания. Акциите й се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса.

Гърция

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Джулиет Грейсън
Психологът Джулиет Грейсън със съвет за педофилите
Секс куклата дете за педофила е като метадона за пристрастен към хероина"

Още бисери