Last news in Fakti

5 Август, 2015 12:33 1 154 1

Кабинетът се захвана с 10-те пречки пред инвеститорите в България

  • бизнес-
  • пречки-
  • правителство

Министерският съвет прие анализ на пречките за нарастването на инвестициите и списък с основните проблемни области пред инвеститорите в България. Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия „Инвестиционен план за Европа”, която е основен елемент на цялостната стратегия на ЕС за насърчаване на заетостта, икономическия растеж й инвестициите, съобщават от правителствената пресслужба.

В отговор на необходимостта от действия в България, отнасящи се до целите на третия стълб от Инвестиционния план за Европа – изготвянето на програма за премахване на регулаторните пречки пред инвестициите в ЕС, бе сформирана междуведомствена работна група. В анализа са дефинирани 10 проблемни области, обхващащи регулаторни пречки, пряко свързани с инвестиционния процес в България, както и по-широките проблеми на бизнес средата. Те са:

присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ, вода), в т.ч. срокове, брой процедури и разходи;

разрешителни за строителство - брой процедури и време за тяхното изпълнение;

несъгласуваност на административните процедури, свързани с реализацията на инвестиционните намерения и забавяне при предоставянето на услугите от централната и местната администрация;

често променящо се законодателство;

отсъствие на изградена пътна инфраструктура или лошо състояние на съществуващата;

липса на специалисти в търсени от бизнеса области и лошо качество на професионалното образование;

независимост на съдебната система и корупция

ниска ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове;

административни процедури във връзка с международния стокообмен и съпътстващи разходи при внос и износ;

време за плащане на данъци.

За тяхното ефективно адресиране ще бъдат създадени работни групи с определени от Министерския съвет водещи ведомства. В срок до края на януари 2016 г. работните групи следва да предложат конкретни мерки (законодателни, административни, други) за преодоляване на проблемите пред нарастването на инвестициите в страната.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Докато не се намалят ,, хрантутниците" на дьржавна ясла , нама да се оправим !