10 Август, 2015 14:37 1 678 0

Девет години по-късно…

  • девет години-
  • по-късно-
  • пиб-
  • сащ-
  • покачване-
  • лихвени нива

Разнопосочна седмица за пазарите на акции. Американският индекс S&P 500 загуби 1.25 процента, а европейския Euro Stoxx 50 спечели 1.03 процента. Изглежда, че тенденцията от началото на годината европейските пазари да се представят по-силно от американските се запазва. Към момента годишния резултат на Euro Stoxx 50 e около 15.9 процента, а този на S&P 500 е едва 0.88 процента.Това се казва в седмичния коментар на Владислав Хаджидинев, главен специалист "Частно Банкиране" в Първа инвестиционна банка.

Моментът приближава

В петък публикуваният доклад за американската работна сила показа, че през месец юли са били създадени около 215 хиляди нови работни места, а безработицата в страната е на ниво от 5.3 процента.Солидни данни, които сигнализират, че Федералният резерв на САЩ (Фед) най-вероятно ще направи първото покачване на
лихвените нива през септември. За последен път Фед покачи лихвените проценти през 2006 година. Принципно, покачването на лихвите в САЩ е негативно за местните пазари на акции. Но доколко ефектът ще предизвика
разпродажби на акции, зависи в голяма степен и от цялостното състояние на икономиката. В случай че икономиката демонстрира по-силен от очаквания растеж и устойчивост, едно повишение на лихвите от страна на Фед може и да бъде сравнително лесно „диджестирано”- без много щети за пазарите на акции. От друга
страна, при по-слаб от очаквания икономически растеж, покачването на лихвите може и да създаде малко неприятна турбуленция, която да отведе S&P 500 в негативна територия.
Следователно, до момента на първото покачване на лихвите, пазарите ще бъдат изключително чувствителни спрямо макро данни, идващи от САЩ. По-добрите от очакваните данни ще имат позитивен, успокояващ ефект, докато по-лошите данни ще имат объркващ, негативен ефект.

Action Plan

Ние сме дългосрочно настроени инвеститори и не препоръчваме твърде резки движения по отношение на инвестициите в портфейлите ни. Следователно, към момента не мислим за революционно променяне на вижданията за пазарите на акции. Дългосрочната тенденция все още е положителна и въпреки че инвеститорите вече оценяват първото покачване на лихвените нива в САЩ като факт, реакцията на пазарите на акции остава силно ограничена, което е положителен знак. Продължаваме да следим данните, които ще внесат повече яснота.

 Важно пояснение: Предоставената информация има изцяло информационен характер и не следва да се разглежда като препоръка за покупка или продажба или склоняване към вземане на инвестиционно решение. Изложените коментари и мнения са получени от и базирани на източници, за които се смята, че са надеждни, но не са гаранция за точност и изчерпателност.

Търговията с финансови инструменти крие специфични рискове. Не се препоръчва търговията с тези продукти, ако клиентът не е наясно с тяхното естество и нивото на риск, на което се излага. В случай че получите копие на този материал, не бива да вземате инвестиционно решение, основано на информацията, съдържаща се в него, а трябва да потърсите независим финансов съвет. ПИБ АД и свързани с нея лица е възможно да сключват сделки с финансови инструменти за собствена сметка, да ги притежават или да действат като маркет мейкър, консултант или брокер по отношение на физически лица, дружества или други организации, упоменати в материала.

Служители на ПИБ АД и свързани с тях лица може да имат позиция в или да притежават финансови инструменти, посочени в настоящата публикация. ПИБ АД не е задължена да разкрива или взема под внимание съдържанието на представената информация, когато препоръчва или предлага определена инвестиционна стратегия на своите клиенти. ПИБ АД не носи каквато и да била отговорност за публикуваните мнения и становища в този материал. Те изразяват единствено позицията на неговите автори. Всички права запазени!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА