Last news in Fakti

12 Август, 2015 10:11 1 477 6

Юанът пада за втори ден

  • юан-
  • долар-
  • валута-
  • китай-
  • пазари

Азиатските валути паднаха заради опасенията, че слабият юан ще принуди останалите страни от региона да предприемат подобни действия

Юанът пада за втори ден - 1
Снимка: АП/БТА

Централната банка на Китай за втори пореден ден девалвира националната валута – юан. Това става ден след рекордната девалвация от 1,9%, предаде АП.

В сряда юанът падна нови с 1,6%, до 6,42 юана за долар, което е рекордно за последните две десетилетия ниво, отбелязва Блумбърг.

Решението изпрати пресни шокови вълни на азиатските пазари, но банката се стреми да успокои страховете, казвайки, че това не е началото на продължителна обезценка. 

От министерството на икономиката заявиха, че политиката за юана ще помогне на износа. Индексът на развиващите се страни MSIC Emerging Markets падна с 1,1%, до 878,27 пункта.

В сравнение с пиковите си стойности от септември 2014 г. индексът изгуби почти 20% и в момента е обзет от „мечи настроения“, отбелязва Блумбърг.

Азиатските валути паднаха заради опасенията, че слабият юан ще принуди останалите страни от региона да предприемат подобни действия.

Междувременно петролът се намира под напрежение на решението на китайските власти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Паднал Юан + немощна рубла=БРИГС.И точно там В.Сидеров иска да набута България?!Отвратителното в случая е,че той отлично съзнава евентуалните катастрофални последици ,но го прави по разпореждане на руските си господари.За пари естествено!

    Коментиран от #2

  • 2 Бе що не си гледаш некадърното магаре

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Да се беше информирал, че БРИГС не е БРИГС, а БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (Саут Ефрика). След това коментирай желанията на Волен Сидеров, който няма никакви, ама никакви правомощия и възможности да набута страната където и да е. Партийката му е малка и незначителна, така че спи спокойно, моето момче!

    Китай се опитва да повиши експорта от страната с мерки като обезценяване на юана. Това е цялата работа. Китай е експортна икономика и засега основният пазар са страните отвън, не самия Китай с неговото вътрешно потребление.

    Коментиран от #4

  • 3 ьвянот

    0 0 Отговор
    Глупости,

    с ниската стойност на валутата се цели ниска стойност на продукта и по този начин се прави той по-конкурентноспособен....
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бе що не си гледаш некадърното магаре":

    Хаха!Нарочно го написах тоя брикс грешно,за да разбера дали внимавате като обяснявам! А тая игра с валутата е стара като света,но изобщо не е върви в последно време.Японците правеха преди такива валутни маневри спряма Щатите,беше им направена забележка,не се съобразиха и Чичо Сам им изпраска едни високи вносни мита,та чак почнаха да си приказват сами.Същото ще се случи и с Китай,да не говорим че туристите с дръпнати очи с тая девалвирала валута ще им излязат златни пътуванията ,точно както на руснаците.А колкото до "малката и незначителна " партийка на Волен...точно тя беше черешката на тортата "Български парламент" и благодарение на нея съществуваше предишното правителство,точно тя даде баницата в ръцете на турци и комунисти да я ръфат година и кусур!!!
  • 5 сссс

    0 0 Отговор
    Юанът пада за втори ден, а рублата пада вече втори месец, а рускитте трололизачи се изпокриха из мишите дупки и скимтят от там тихичко
    https://news.yandex.ru/yandsearch?cl4url=www.aif.ru/money/economy/evro_i_dollar_obnovili_polugodovye_maksimumy_k_rublyu&lang=ru&lr=10710

    Коментиран от #6

  • 6 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "сссс":

    https://news.yandex.ru/yandsearch?cl4url=www.aif.ru%2Fmoney%2Feconomy%2Fevro_i_dollar_obnovili_polugodovye_maksimumy_k_rublyu&lr=10710&lang=ru