Last news in Fakti

13 Август, 2015 11:17 1 829 1

За трети ден подред Китай девалвира юана

  • юан-
  • китай-
  • борси

За трети ден подред Китай девалвира юана. Преди началото на днешната търговия курсът му спрямо долара беше понижен с 1%. Във вторник юанът беше обезценен с 1,9%, а в сряда с нови 1,6%.

Днес юанът падна до 6,4510 спрямо долара, което е най-ниска стойност от август 2011 година.

Решението изпрати пресни шокови вълни на азиатските пазари, но банката се стреми да успокои страховете, казвайки, че това не е началото на продължителна обезценка.

От министерството на икономиката заявиха, че политиката за юана ще помогне на износа. Индексът на развиващите се страни MSIC Emerging Markets падна с 1,1%, до 878,27 пункта.

В сравнение с пиковите си стойности от септември 2014 г. индексът изгуби почти 20% и в момента е обзет от „мечи настроения“, отбелязва Блумбърг.

Азиатските валути паднаха заради опасенията, че слабият юан ще принуди останалите страни от региона да предприемат подобни действия.

Междувременно петролът се намира под напрежение на решението на китайските власти. Доларът падна рязко в сряда заради съмнения дали Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите през септември при положение, че Китай девалвира юана си.

Еврото достигна едномесечен връх от 1.1215 след като Китайската централна банка определи средна референтна стойност от 6.3306 юана за долар, което е по-слабо ниво от девалвацията във вторник.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойчо Стойчев

    0 0 Отговор
    Тия взривове не бяха случайни, така се разрушава икономика, малко диверсия тук-там и пак американците са с първа в света икономика