Last news in Fakti

11 Август, 2015 09:06 2 249 3

Китай девалвира юана

  • юан-
  • китай-
  • валута-
  • икономика
Китай девалвира юана - 1
Снимка: АП/БТА

Националната банка на Китай девалвира юана с рекордни за последните 20 години стойности в опит да спре спада в експорта. Дневният курс е свален с рекордните 1,9%, незапомнено за юана от януари 1994 г., уточнява Блумбърг.

Националната банка на Китай все пак успокои духовете, посочвайки че корекцията е еднократна. Освен това беше обещано в бъдеще валутният курс да се придържа в разумни нива на базата на пазарни фактори при определяне на юана.

Девалвацията на юана има за цел да съживи китайския износ, посочват валутни дилъри. Данните показват, че експортът на Китай през юли е паднал с 8,3% заради слабото търсене от основните търговски партньори на Поднебесната империя – САЩ, Япония и Европейския съюз.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Май ще се окаже че Китай е на същия хал като Русия.И тъй като двете държави би трябвало да са мотора на БРИКС,излиза че всъщност това формирование си е най обикновена договорка за общ гроб:)...За по-евтино!А иначе си беше весело с приказките за поява на нова световна икономическа сила,съэдаване на световна банка без омразни долари,край на двуполюсния модел,но...за мъртвите добро или нищо.Амин.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Абе я отивай да си играеш в пясъчника! Още нищо не е ясно с дълговете на т.н. - държави отнасящи се към западния свят! Днес замазаха положението, утре мазилката ще падне и цепките ще са по-широки! И Китай и Русия са свикнали на гърч! Но за тези на върха - не съм сигурен! А дефектната система на западняшкото кредитиране почва да издъхва! Все по-малко влияние имат в/у световните ресурси! Тъй, че специалист-нихилизъм - не ми обяснявай за гробове! И Русия и Китай за последните 10-15 години имаха невиждан икономически приръст! А икономическите закони гласят - след върха идва падение, след дъното идва възход!
  • 3 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    О да! И не бъди много ехиден, защото ти си оставаш едно българче, за което моментните победи на САЩ - не носят облаги! Освен ако не си платен от ЦРУ! Но едва ли! Временните икономически колебания не струват! Над твоята родина тегне нещо много злокобно и дълбоко - демографската криза! Това е спящия дявол! Той спи в повечето европейски държави! Другия дявол е - ислямизацията! И само най-малкия е - кредитите и развала на идеологията на ЕС! Как смееш да говориш за нечии гробове? Та ти си просто враг на великорусите и тва е! Не те кефим и всяка лоша новина ще я изкарваш като най-великото дъно! Но истината е, че нищо не разбираш и си повлиян само и единствено от комплексите си!