Last news in Fakti

31 Август, 2015 16:37 1 092 0

Всеки 7-ми жител на планетата посещава Facebook

  • facebook-
  • google-
  • медии-
  • реклама

Нов световен рекорд постави социалната мрежа Facebook. Миналия понеделник тя е била посетена от 1 милиард потребители, похвали се нейният създател - Марк Зъкърбърг. През август социалната мрежа е изпреварила търсачката Google по прехвърляне към новинарски сайтове. Тя е станала основен източник на трафик за онлайн медиите: на нея се падат 43% от трафика, докато в същото време на Google – 38%, сочи анализ на Parse.ly.

Facebook повиши трафика към големи медии като Wired, The Atlantic, Reuters, The Daily Telegraph, Mashable, The Next Web, Business Insider. От социалната мрежа са направени над 6 млрд. посещения, като 1 млрд. са били уникални. Делът на социалната мрежа в новинарския трафик отчита стабилен ръст, докато при Google на практика не се регистрира изменение.

Изводът на анализатори е, че търсачките са изчерпали ресурса си за ръст, докато тези на социалните мрежи продължават да растат.

През второто тримесечие приходите на Facebook отчетоха 39% ръст на годишна база, достигайки 4.04 млрд. USD. Чистата печалба за същия период е спаднала с 9.1% - от 791 млн. USD до 719 млн. USD. Акциите се търгуват срещу 50 цента, което е с 3 цента над прогнозираните от анализатори.

Разходите на социалната мрежа отчитат значителен ръст. За периода април-юни те са се повишили до 2.8 млрд. USD. Но това не е изненада за анализаторите. Facebook инвестира в дългосрочни проекти свързани с виртуалната реалност, а именно за изграждането на нови data центрове и привличането на талантливи IT специалисти.

С 43% се е увеличил обемът на продажбите на социалната мрежа през второто тримесечие на т.г., до 3.8 млрд. USD. 76% от сумата се заделя за реклама, нови сървъри и изработването на приложения за мобилни устройства.

Facebook ще контролира 16% от рекламата в световен мащаб през 2015 г., чийто обем се оценява на 69 млрд. USD, прогнозира компанията eMarketer. Лидер в сферата ще остане Google с 35% дял.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА