Last news in Fakti

16 Септември, 2015 17:10 2 106 0

Дуалното обучение вече е факт

  • дуално обучение
Дуалното обучение вече е факт - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години все по-актуална е темата за т.нар. „дуално обучение”. Целта е младежите още в училище да се ориентират професионално. У нас дуалното обучение по-скоро се свързва с някакъв вид чиракуване, но на практика това не е така. Става дума за възможно най-ранно практическо обучение в дадена професия. Нищо не пречи на учениците след завършване на дуалната форма на обучение да продължат следването си в университет.

Доказателство за успешното развитие на дуалното обучение е Швейцария. Там близо 70% от младите хора избират този тип образование и започват стажантски програми още на възраст между 15 и 19 години. „Тази форма на обучение е изключително престижна в Швейцария и на нея не се гледа като на второстепенен начин на образование и развитие. Прилагането на тази система не е дребна техническа подборност. Това е въпрос на цялостна нагласа на възприятие у обществото, че дуалното образование е равноправен път за развитие на младите хора”. Това каза държавния секретар на Конфедерация Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро дел Амброджо, който е на официално посещение в България по повод въвеждането на първи път на дуална форма на обучение в две професионални гимназии по швейцарски модел. Това са Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в София и Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък.

Швейцария е третата държава, която изготвя и първата, която успява да приложи на практика, дуалната форма на обучение в средните училища. В началото на тази година Германо-българската търговско-промишлена камара създаде клъстър с цел дуално обучение. По-късно през годината подобен проект представи и Австрия. Какво предлагат трите проекта и кого ще обучават?

Швейцарски модел

Заглавието на швейцарския проект е ДОМИНО – Дуалното образование за модерните изисквани и нужди на общество. Той е предназначен за деца от 9 до 12 клас и е с продължителност 4 години (2015-2019 г.). За това време ще бъдат обучени 1200 ученици в 15 професионални училища в 10 професии. Започва се още от тази учебна година с два вида професии в две професионални гимназии и две професии: машинен техник – машини с цифрово програмно управление и техник технолог в млекопреработването.

В 9 клас учениците имат 4 дни общообразователни предмети в училище и 1 ден теория на професията. В 10 клас започват един ден в седмицата да посещават предприятието, докато в 11 и 12 клас се наблюдава съществена разлика, тъй като 3 дни от седмицата ще работят на реален трудов договор във фирмата.

Стойността на проекта е 3.5 млн. швейцарски франка. От тях 85% , или 3.5 млн. швейцарски франка са от швейцарска страна, а останалата сума около 500 000 швейцарски франка е национално съфинансиране.

Германският модел

Продължителността на проекта е две години. Той започна в началото на годината със създаване на клъстър. Същинското обучение започва на 1 октомври в Национална финансово-стопанска гимназия в София. Обучението е за лица над 18-годишна възраст.

Австрийски модел

Програмата е предвидена за лица между 8 и 12 клас. Реално практическото обучение във фирмите ще започнат в 11 и 12 клас. За момента обучението ще бъде в две специалности – мехатроник – машинен техник и професия икономист – специалност търговия. Проучвани са възможности обучението да се провежда в Габрово, Ямбол и София. За тази учебна година е сформиран клас от 26 души в Габрово. В Ямбол програмата не може да започне от тази година, тъй като не е могло да се сформира група от 18 ученици, каквото е изискването на закона. Продължителността на проекта е 3 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА