Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 18:27 1 673 5

20% от българските младежи нито работят, нито учат

  • дуално обучение-
  • конференция-
  • плевнелиев-
  • георгиева-
  • кунева-
  • плугчиева
20% от българските младежи нито работят, нито учат - 1
Снимка: БТА

От много време в България се говори за дуална форма на обучение. Защо тя трябва час по-скоро да се въведе в Българи, обсъждах политици и бизнеса на конференцията „Учи, за да работиш”.

Оказва се, че ситуацията в момента у нас е доста объркана. „1/5 от младите хора у нас нито работят, нито работят. Връзката между образованието и бизнеса е скъсана и ние трябва да я възстановим час по-скоро”, каза във видеообръщение към участниците в конференцията вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.

Друг голям проблем е, че дефакто студентите не знаят какво точно искат от бъдещия си работодател. „Наскоро ме притесни едно проучване, че 80% от студентите в България не казват нищо на въпрос: "Какво очаквате от бъдещите си работодатели?" А отговор на този въпрос дава още дуалното образование”, каза Тим Курт, президент на Българо-германската  търговска камара.

За да се промени тази ситуация е време да бъде създадена „масова национална програма, която да възроди професионалните училища, които ще дадат възможност на младите хора да намерят своята реализация, да имат качествен живот”, каза по време на конференцията президентът Росен Плевнелиев. Той припомни, че дуалната система на обучение не е просто практика за младите, нейният смисъл е бизнесът да дойде в училищата.

„България може да използва примера на дуалните системи, въведени в страни като Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Австрия. Добре работещите пазари в тези държави с рекордно ниска младежка безработица се дължат и на въведената система за професионално обучение”, припомни президентът Плевнелиев.

Швейцария има водеща позиция във всички икономически ранг листи за 2015 г. и причината се крие именно в успешното реализиране на програмите за дуално обучение. „Там тази система е традиция, част от манталитета и от културата на швейцарците, градена в последните 100 г.”, каза българският посланик в Берн, Меглена Плугчиева.

Швейцарският пример е най-успешен

В най-богатата европейска държава близо 70% от младежите се обучават в 230 професии по дуалната система. Един или два дни в седмицата имат теоретични занимания, а през останалите дни – практика. Учениците работят с договор, който обаче е сключен с родителите. Заплащането е в рамките на 1/3 или 2/3 от заплатата.

За успеха на дуалната система говори и фактът, че над половината от действащите ТОП мениджъри са преминали през тази образователна система.

Германия инвестира 25.6 млрд. EUR

в дуалното обучение годишно. От тази сума само 3.5 млрд. EUR са държавни средства. „Инвестицията си заслужава, защото предприятията инвестират по този начин в специалисти и иновации, а това води до постигане на успех на пазарите. Основният принцип на дуалното обучение в Германия е ясен  - обучение в предприятие и училище като партньорство. 3-4 дни ученикът е в предприятието, 1-2 дни в училището”, казва Щефан Байер от Асоциацията на германските индустриални камари.

Във ФРГ между 50% и 60% от учениците учат по дуалната форма, като се спазват следните принципи: провеждане в предприятие или училище, наличие на независима институция, гарантираща качеството, образованието да е национално признато и обучението да се води от квалифицирани специалисти.

Къде е България

В областта на дуалното обучение е постигнато много по отношение на законодателството, но е време за резултати и за действия. „Времето на пилотните проекти и политическите декларации отмина. Време е за дела. Младите хора в България го очакват. През последните две години близо 30 високотехнологични фабрики отвориха врати у нас и те са създали свои центрове за развитие. Това е заявка, че сме на прав път, но можем много повече. Без въвеждане на ефективна система за дуално обучение в България няма да дойдат повече инвестиции”, каза президентът Плевнелиев.

Държавният глава отново апелира да се намери пресечната точка между бизнеса и образованието. „Всеки завършил професионална гимназия може и ще получи своята достойна реализация и всички институции ще помогнем за това“, допълни Плевнелиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    1 0 Отговор
    Днешната младеж е станала келеш-не искаш да работиш,а искаш да ядеш!!!
  • 2 УРНГ

    0 0 Отговор
    Какви 20% ги измислиха? Поне 50%+ са и за какво да работи ангария на някой бандит-мафиот-чалгар богаташ за 350-400лв.?? Децата ми са в чужбина - научиха език и да ги няма. Тези които остават в БГ по-добре да не работят! Нямам познати в БГ които да са заети в някаква фирма и като ги питаш: "Да си поръчам ли мебели, кола, ремонт или други услуги от тях" и веднага ти казва как шефа им е подъл, алчен, гнусен, хитър като евреин $иганин дето всъщност ще ти вземе парите и ще те прецака с най-евтиното... Веднага се сещам за най-българските мошеници - таксиджийте и автокъщите!
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Най напред да се възстановят заводите, да се осигури работа с добро заплащане , тогава да ни говорят за дуално обучение. Между другото, най напред да разяснят на хората този термин, който си има българско име.
  • 4 7777777

    0 0 Отговор
    Малко късно се сетиха! Разсипаха всичко, сега дайте отново да връщаме старото. Да ама докато стигнем онова ниво ще минат години, за да съградим отново разрушеното. И дали младите ще искат да работят тук или ще хващат пътя за чужбина като онези 2 милиона, които надали ще се върнат!
  • 5 дам

    0 0 Отговор
    Помощите за милионите гости на Меркел , са по 600 евро на месец , плюс храна и пансион . Заплатата на работещ по 10 часа млад човек в България 300 евро .
    Само не ми казвайте за 1% които са айти . Основно се търсят телефонисти в кол центрове.