Last news in Fakti

29 Септември, 2011 15:30 1 400 0

В София ще се изгражда технопарк с европейско финансиране

  • софия-
  • технопарк-
  • оперативната програма "конкурентоспособност"-
  • евгени ангелов

С 50 млн. евро от Оперативната програма "Конкурентоспособност" ще бъде финансиран бъдещ технологичен парк, който ще се изгражда в София. Това стана ясно от думите на заместник министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, който представи концепцията за парка по време на първата годишна конференция  Forum Sofia – Sustainability more than green, организирана от Българския съвет за устойчиво развитие.

"Иновативната инфраструктура е много важна част от Оперативната програма "Конкурентоспособност", подчерта Ангелов пред участниците във форума.  По неговите думи променената концепция за финансирането на технологични паркове – от подбор на конкурентен принцип към това цялото финансиране от 50 млн. евро да се вложи в един пилотен проект – умножава шансовете за успех на инициативата.

Концепцията за технологичния парк предвижда обединяването на едно място на цялата необходима инфраструктура, която да гарантира успешното създаване и реализация на нови технологични решения  с приложение в бизнеса. Това трябва да се случи в тясно взаимодействие между държавата, научната общност и бизнеса. "Фокусът на бъдещия технологичен парк ще бъде поставен именно върху пазарната реализация на иновативните продукти", каза Ангелов. В дискусиите до момента са идентифицирани пет сектора за специализация на технологичния парк, които отразяват и националните приоритети в областта на индустриалното развитие. Това са информационни и комуникационни технологии, т.нар "чисти технологии", здравеопазване и медицина, земеделие и храни и технологии в промишленото производство.  Част от финансирането ще бъде заделено за конкретни проекти, които се реализират в рамките на технологичния парк.

Заедно с работата по развитие и реализация на иновативните идеи, паркът трябва да предлага и различни бизнес услуги – намиране на партньори, маркетинг, юридически съвети, финансово – счетоводна помощ, управленски консултации, обучения и други.

София е избрана за място, където ще се изгражда парка, тъй като столицата концентрира на едно място разнообразен бизнес, научен потенциал, добра логистична и комуникационна инфраструктура.  Впоследствие подобни проекти могат да се реализират и в други градове на страната.

Изграждането на технологичния парк трябва да започне през първата половина на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА