Last news in Fakti

24 Ноември, 2015 08:07 723 0

Пекин търси нови перспективи за китайско-европейските отношения

  • китай-
  • среща-
  • централна и източна европа-
  • страни-
  • европа-
  • икономика-
  • развитие

Сътрудничеството между Китай и Източна и Централна Европа отваря нови перспективи за китайско-европейските отношения

Лидери от Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще проведат среща в най-източната част на китайския курорт Суджоу от вторник до сряда, за да обсъдят различни начини за по-нататъшно насърчаване на сътрудничеството и общото развитие между двете страни. Това пише в коментарна стария китайската информациона агенция Синхуан.

Срещата, с тема "Ново начало, нови области, нова визия", е най-важната среща в рамките на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Сред участниците в срещата е и българска делегация на чело с премиера Бойко Борисов. Той е придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и шестима ключови министри.

Подобна среща на високо равнище не е нещо ново за лидерите на Китай и страните от ЦИЕ, които от 2012 г. насам са провели три срещи - в столицата на Полша, Варшава; в столицата на Румъния; Букурещ и в столицата на Сърбия, Белград. Тогава са били постигнати широк спектър на споразумения за енергетиката, инфраструктурата, търговията и туризма, както и научното и техническо сътрудничество.

Страните от Централна и Източна Европа, разположени в географската връзка между Китай и Европа, са от жизненоважно значение за Китай, ако той иска да подобри отношенията си с Европа като цяло. Икономиките на страните от ЦИЕ допълват икономиката на Китай, като за това свидетелства все по-големият износ на техни продукти за азиатската страна.

В същото време, Китай, втората по големина икономика в света, има богат опит в изграждането на инфраструктури, поради което днес виждаме увеличение на броя китайски компании, които инвестират в страните от ЦИЕ. По този начин те предоставят стимул за икономическия растеж в региона.

Както китайският премиер Ли Къцян каза по време на третата среща на лидерите в Белград, има огромен потенциал в съвместната работа на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Задълбочаващото се сътрудничеството е естествен резултат от нарастващите нужди на двете страни. То обслужва интересите на всяка от тях и открива нови перспективи за връзки между Китай и Европа.

В интерес на истината, обемът на търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа се е увеличил до 60,2 милиарда долара през 2014 г. от 43,9 милиарда долара през 2010 г., след като китайски компании инвестираха повече от 5 милиарда долара в страните от Централна и Източна Европа, а 16-те страни от ЦИЕ инвестираха повече от 1,2 милиарда долара в Китай.

Водещо споразумение за сътрудничество бе подписано за изграждането на жп линия, която да минава през Белград и Будапеща, за да свърже Китай, Унгария и Сърбия. Освен това бяха пуснати директни полети от и към Китай и страни от ЦИЕ и бяха открити повече въздушни маршрути.

Да не забравяме и инициативата "Един колан, един път" (One Belt, One Road), предложена от китайския президент Си Дзинпин, която има за цел да засили икономиката на Китай. Ето защо азиатската страна покани страните от ЦИЕ да използват потенциала на този проект съвместно. Чрез изграждането на инфраструктурата на проекта износът към Китай ще се увеличи, което ще задвижи икономиката.

Една обединена, стабилна и просперираща Европа е в интерес на света и на Китай, както заяви Ли в статия, публикувана от британския Daily Telegraph през ноември 2013 година.

В крайна сметка, сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа е в съответствие със стратегиите за развитие на съответните страни, а то в последствие ще насърчи цялостното развитие на отношенията между Китай и Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА