Last news in Fakti

9 Декември, 2015 16:06 1 288 0

Гърция приватизира 14 летища

  • приватизация-
  • летище-
  • гърция-
  • fraport

Приватизационният фонд на Гърция планира през 2016 г. да спечели от раздържавяване 3 млрд. EUR, като близо половината ще дойдат от авиационния сектор, съобщи управителят на фонда Стергиос Пициорлас. Това стана ясно по време на обявяването на приватизацията на 14 гръцки летища за срок от 40 години. Концесионерът е германският оператор Fraport-Slentel. Стойността на сделката е 1.2 млрд. EUR.

До края на януари 2016 г. се планира и приватизация на пристанище Пирея. Като възможни инвеститори се посочват китайската COSCO, филипинската ICTS и датската компания APM Terminals.

Инвеститори от цял свят проявяват интерес към южната ни съседка, допълва Пициорлас. Планове за раздържавяване има още за газовия оператор DESFA, пристанище Солун и железопътната компания TrainOSE.

Финансовата криза в Гърция започна през 2010 г. Властите подправяха финансовите отчети, за да получат кредити с ниски лихви. Дълговете на страната растяха и след края на световната криза Гърция се оказа на границата на банкрута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА