Last news in Fakti

12 Декември, 2015 14:46 3 542 8

Fibank върна 775 млн. лв. от ликвидната подкрепа

  • fibank-
  • върна-
  • ликвидната-
  • подкрепа
Fibank върна 775 млн. лв. от ликвидната подкрепа - 1

Fibank (Първа инвестиционна банка) вече погаси 775 милиона лева, в това число 25 млн. лв. лихви, от получената през юни 2014 г. ликвидна подкрепа от 1.2 млрд. лв. , казват от банката във връзка с публикувана информация по-рано днес от Министерство на финансите.

Оставащата част от 450 млн. лв. е дължима до края на май 2016 г., съгласно Плана, одобрен от Европейската комисия.

Припомняме, че още през 2014 г., съгласно одобрения план, Fibank пое ангажимент пред Европейската комисия (ЕК) за усъвършенстване на своето корпоративно управление и управлението на риска.

През юни 2015 г. беше избран нов независим член на Надзорния съвет на Fibank в лицето на г-н Юрки Коскело, който е работил повече от 20 години в Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка. Неговото назначение цели постигане на повече независимост и на прозрачност в съответствие с утвърдените международни практики на Европейската комисия и IFC.

В края на месец ноември тази година банката представи пред обществеността и своята нова организационна структура, която отговаря на всички изисквания на Европейската комисия и отразява препоръките на дългогодишния партньор на банката в лицето на Международната финансова корпорация (IFC) към Световната банка.

Fibank (Първа инвестиционна банка) е третата след УниКредит Булбанк и Банка ДСК по големина на активи банка в България и е на трето място по депозити от физически лица и домакинства. Банката е на второ място по отпуснати кредити на бизнеса в България след УниКредит Булбанк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Miro

    1 1 Отговор
    Ми нормално, намалиха депозитите, сложиха такса на картовите плащания в чужбина, трябва да избиват парите.

    Коментиран от #2

  • 2 Виктор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Miro":

    Я да те питам, коя банка не е намалила лихвите си по депозитите? А за таксите, не ми обяснявай глупости, защото аз от ОББ се изместих в ПИБ именно, защото таксата им е два пъти по-ниска за картовите плащания в чужбина. Така че не ги плюй преди да си видял какви са условията в другите банки. То много лесно така да свика че наща банка е най-зле ама като отидеш малко при другите банки и ще си промениш коренно мнението. Иначе браво на ПИБ. Успех им желая и съм игурен, че ще върнат парите на държавата доста преди крайния срок.
  • 3 Нобус

    1 0 Отговор
    Това е достатъчно показателно, че ПИБ е стабилна. Радвам се, че банката успя да преудолее злонамерената атака срещу нея и продължава да върви напред.
  • 4 барбалан

    0 1 Отговор
    775 млн. главница и 25 млн. лихва - сметката е ясна - за 18 месеца (от Юни 2014 до днес) това прави грубо около 2% на годишна база - сега някое изпечено финансистче нека да ни обясни - този нисък процент, на фона на високите лихви по кредитите на ФИ Банк към нас, какво е - държавна помощ ли е, субсидия ли е, подарък ли е, кяр ли е... или нещо друго... че то всеки би се любувал неустоимо на помощ от държавата при 2% лихва годишно... а всъщност държавата нали сме всички ние и дали всички ние сме съгласни да се помага точно и по такъв начин на първокласната ФИ Банк...

    Коментиран от #8

  • 5 Аги

    1 0 Отговор
    За цялото общество винаги е било добре да има стабилна банкова система и висока степен на доверие във финансовите инстуции. Струва ми се много добре!
  • 6 VALRAN

    0 0 Отговор
    Ако пък тези лихви са и за останалата част от кредита, която ще се връща догодина на годишна база отиваме на 1,30%...
  • 7 Инго

    0 0 Отговор
    @барбалан: Моето момче, това се нарича икономия от мащаба и е съвсем нормално на междубанковия пазар лихвите да са много по-ниски от тези, които ние плащаме по който и да е вид кредит. Освен това държавната помощ няма за цела да генерира бесни доходи, а да стабилизира банковата система. Какъв ще е смисълът, ако ПИБ сега дължеше примерно още едни 70 милиона.

    П.П. И тия дето ти плащат да драскаш тука другия път да те подготвят по-добре. Нещо много повърхностно чоплиш.
  • 8 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "барбалан":

    @барбалан, когато не си финансово грамотен, то поне не се изказвай неподготвен, защото се излагаш! За твое сведение Европейската Централна Банка - ЕЦБ дава подобна ликвидна подкрепа на италиански и гръцки банки като Уникредит и Юробанк на лихва от 0.25%! Я сравни сега 0.25% с 2.2%, колкото реално плащат ПИБ - по справка от тримесечните им отчети в БНБ! Струва ли ти се справедливо?