6 Януари, 2016 08:49 934 3

На 19-ти януари започва работа енергийната борса

  • теменужка петкова-
  • януари-
  • започва-
  • работа-
  • енергийната-
  • борса

Ток ще продават държавните ТЕЦ Марица изток 2, АЕЦ Козлодуй и Националната електрическа компания

На 19-ти януари започва работа енергийната борса - 1
Снимка: БТА

На 19-и януари официално започва работа Българската независима електроенергийна борса, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Ток ще продават държавните ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания.

До края на април трябва да бъдат изготвени критериите, по които ще се определят енергийно бедните българи, за да получат подпомагане от държавата, каза още министър Петкова. Тези критерии ще бъдат изготвени заедно с експерти от дирекциите "Енергетика" и "Конкуренция" на Европейската комисия, социалното министерство и Агенцията за социално подпомагане. Единият от вариантите е да се дават помощи на социално слабите за определено количество потребена електроенергия за цяла година, каза Теменужка Петкова:

“Това, което мен лично ме притеснява е да не влезе под егидата "енергийно бедни" такава категория лица, които де факто не са такива. Затова много добре трябва да се подходи и много добре да се анализира всичко по отношение на този процес, за да бъде наистина полезно това, което ще се случи и да стигне до реалните енергийно бедни хора.”

Предвижданото подпомагане ще е за отопление с ток, но на по-късен етап може да се приложи и при отопление с парно или газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    0 0 Отговор
    , ама до някъде... ОТНОВО! Ако може, само да подскажа на министерката, че най-бедните в БГ се отопляват на дърва и долнокачествени въглища. Те (правителството) искат да стимулират електро-дружествата или наистина да подпомагат бедняците, които стават все по-голям дял от населението, в резултат на "мъдрото управление" на ГЕРБерастите?
  • 2 барбалан

    0 0 Отговор
    Разгеле най-после... Кака Нушка тупка топката като постоянно се ослушва, изглежда проблема обаче е, че няма кой да финтира...
  • 3 го77

    0 0 Отговор
    Държавните Марица изток,АЕЦ Казлодуй.но какво правим с енерго- преносните дружества? Ако и те бяха държавни, печалбите нямаше да отиват в тях , а щяха да отиват в държавата.И от тази печалба ще се заделя за по-бедните хора, и пак ще остават пари за държавата.