Last news in Fakti

3 Януари, 2016 14:31 2 538 1

„Газпром“ ще се стреми да придобие „Овергаз“

  • газ-
  • газпром-
  • овергаз-
  • криза

Казусът с „Овергаз“ в края на 2015-та година показа отново огромната стратегическа грешка на държавата, която не направи нищо за диверсификация на доставките на природен газ за България, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването на БНР „Неделя 150“.

Според него грешката на българската компания е, че не предвидила и не е очаквала спиране на доставките, за да се обърне към обществения доставчик „Булгаргаз“, чия то роля е да компенсира сривове в доставките на други търговци.

Тези крайни мерки, които е предприел „Газпром Експорт“ е в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спиране на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна мярка, която се предприема спрямо некоректни клиенти. Въпреки уверенията на „Овергаз“ от вчера, че нямат неизплатени задължения към „Газпром“ предполагам, че има някаква истина в това, че има неизпълнение на задължения, коментира Казанджиев.

Според него отговорността за бъдещо неизпълнение и неплащане вече ще бъдат поети от обществения доставчик „Булгаргаз“.

Казанджиев смята, че „Газпром“ реализира една своя дългосрочна стратегия – за достъп до крайните потребители:

Политиката на „Газпром“ е насочена към придобиване на активи на разпределителни компании, които реализират доставките до крайни клиенти. От корпоративна гледна точка това води до максимизиране на печалбите.

Според експерта „Газпром“ ще се стреми да придобие „Овергаз“ като собствена компания:

Това е всъщност индикацията, която беше показана от „Овергаз“, че някой се опитва да придобие, да открадне бизнеса. Това е нормална корпоративна политика. Аз не виждам нищо осъдително в това, още повече, ако е допуснато някакво сериозно, дългосрочно неизпълнение на договорни отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е да де

    0 0 Отговор
    Обаче, мисля че медиите малко пресоляват чорбата с тази новина. То реално Овергаз си е на Газпром, макар че на книга С. Дончев и Газпром (заедно с дъщерната ...експорт) притежават по 50%. За мен е по-съществено друго - доколкото се говори в публичното пространство, нали ББ е назначен от триото - С. Дончев., В. Златев и Цв. Бориславова? Дали пък този акт (на изкупуване на Овергаз) не е косвено "наказание" за приближените на ББ, заради прецаканите руски интереси в Бг?