Last news in Fakti

28 Януари, 2016 14:16 1 683 1

България с минимални загуби от ембаргото над Русия

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • производство
България с минимални загуби от ембаргото над Русия - 1
Снимка: М. Богданова ©

От началото на ембаргото наложено от Европейския съюз на Русия, косвените загуби за България възлизат на 254 млн. лв., като най-големят относителен дял има в млечния сектор. „Преките загуби от ембаргото са минимални. Така например, за млечния сектор те са близо 1 млн. лв.”, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща на производителите на плодове и зеленчуци с представители на супермаркет вериги и преработвателни предприятия.

„От тази година влезе в сила ембаргото за турски плодове и зеленчуци, което касае Българи, по простата причина, че и ние произвежда същото, като например домати за руския пазар. Тези количества в сравнение с българското производство са значителни. Една успокояваща новина е, че количествата, които биха останали в нашата съседка в следствие на това ембарго са от 5% до 7% по различни видове зеленчуци, което предполага, че няма да има такъв огромен проблем при нас относно натиска и върху друг предлагащ същото на нашия пазар или на европейския”, обясни министър Танева.

Основният проблем е, че българското производство вече дълги години не може да задоволи местното търсене, в резултат на което вносът на плодове и зеленчуци през последните години значително се увеличи. Така например, през 2000 г. са били внесени почти 80 000 тона зеленчуци, докато през 2014-а тяхното количество нараства на 253 000 тона.

Днес Министерството на земеделието превежда близо 519 млн. лв. на 51 000 земеделски стопани. Плащането на площ е 16.20 лв. на декар. „Тази година производителите ще получат и ставките си за обвързаната подкрепа. По думите й, на хектар плодовете са 1667 лв., на хектар зеленчуци са 2073 лв. До края на януари се подават съответните документи”, допълни министър Танева.

През следващата година се планира отварянето на две мерки по Програмата за Развитие на селските райони. За целта до края на тази година трябва да е готов проектът на съответните нормативни актове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    опааа,гршно заглавие.трябва да пише че българия спечели от руското ембарго и то немалко.евтините горива оставиха в българия поне милиард долара непохарчени в русия,а и след като паднаха горивата българската икономика стана по-конкурентна ,щото тя е силно зависима от тях.