Last news in Fakti

28 Януари, 2016 17:06 1 683 5

Условията за инвалидните пенсии ще се запазят

  • условията-
  • инвалидните-
  • пенсии-
  • запазят

Експертизата на работоспособността ще задържи хората с увреждания на пазара на труда

Условията за инвалидните пенсии ще се запазят - 1
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи пред медии днес визията на Министерство на труда и социалната политика /МТСП/ за преструктуриране на системата на ТЕЛК в частта – социална и трудова интеграция.

Предложението ще обхване хората с увреждания в трудоспособна възраст. За целта ще бъде създадена специална комисия за експертиза на работоспособността, която ще разглежда всеки един случай по отделно и ще преценява възможностите на човека за работа. В нея ще бъдат включени представители на НОИ, Агенция по заетостта /АЗ/,Агенция социално подпомагане /АСП/, лекари и експерти по трудова медицина. Целта е да се направи ясна оценка на възможностите всеки човек с увреждане да остане активен и да има достъп до пазара на труда, според дейността, която може да бъде извършвана от него, независимо от увреждането.

„Ние предлагаме изцяло нов подход и отношение на държавата към хората с увреждания в работоспособна възраст. На всеки човек с увреждане в трудоспособна възраст ще бъде изготвена индивидуална комплексна здравна, трудова и социална оценка на възможностите да се адаптира към новата ситуация в неговия живот. Държавата, чрез различните свои компетентни служби, ще му съдейства активно да се върне на пазара на труда. Вариантите са различни – или ще се търси трудоустрояване при работодателя, при който човекът е бил на работа преди събитието, или ще се търси преквалификацията му или директно - чрез Агенцията по заетостта и бюрата по труда ще се търси възможност за неговата трудова реализация“, подчерта пред медиите Калфин.

По отношение на обезщетенията и пенсиите за инвалидност, министърът увери, че държавата няма да остави хората в нужда без средства. Тези, на които бъде намерена работа, ще бъдат стимулирани да работят, получавайки и заплата и пенсията от НОИ. В периода, докато се намери работа за човека с увреждане в трудоспособна възраст, ще бъде предвидено обезщетение от НОИ. Той ще има право и на всички полагащи му се социални придобивки, предвидени за безработните в страната.

„С днешното представяне започваме публична дискусия.  Преди да формираме финално решение, ние ще вземем предвид гледните точки на всички заинтересовани страни. Целта е да  изпипаме детайлите, така че да се повиши интеграцията на хора с увреждания, както и да се преразпредели остатъчен бюджет към онези, които не могат да работят и са в най-голяма нужда“, категоричен беше министърът.

Оттук нататък предстои широка публична дискусия по всеки един от елементите на предложението. За да заработи Комисията за експертизата на работоспособността, трябва експертите в МТСП да изработят подробна методика за функционирането на всеки един от елементите в предложението. Предвижда се и адаптиране според изготвяните промени и на съществуващото законодателство. Плановете на министър Калфин са свързани с внасяне на готовото предложение за разглеждане от Народното събрание преди лятната ваканция на Парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оооооо

    0 0 Отговор
    до тогава няма да сте на власт.
  • 2 ФДГЖ

    0 0 Отговор
    По-глупави промени не може да има :x
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    "Условията за инвалидните пенсии ще се запазят". Ей от това ме беше страх. В България има професионални инвалиди, здрави хора, предимно от едно малцинство, които вземат пенсии. Като не може всички да са инвалиди, на реално увредените им се правят безброй спънки, докато се откажат от правата си. Може би една трета от хората с инсулт не дочакват срещата с лекарска комисия.
  • 4 Kвази реформа в ТЕЛК

    0 0 Отговор
    „Левият” „социален министър” Калфин , ни хвърля прах в очите с тези квази реформи в ТЕЛК с акцент за социално и професонално включване на хората с увреждания , уж за наше „добро”.
    НО.
    Втората социална комисия по трудоспособността към НОИ се създава със скритата цел , драстично да се намалят разходите на НОИ за инвалидни пенсии и социалните разходи на държавата за инвалидите. Това е нейната основна задача.

    Антисоциалния министър Калфин води ултрадясна монетарна правителствена политика с цел макроикономическо регулиране, считайте намаляване на държавните фискални разходи , за най уязвимите неравностойни социални групи, хората със здравни увреждания.
  • 5 Вето на НОИ комисията за инвалиди

    0 0 Отговор
    След закриването на ТЕЛК комисиите се предвижда ТЕЛК-овете да бъдат заменени от нови експертни лекарски комисии, в които ще участват практикуващи лекари специалисти. Ще се създаде втората трудово социална комисия за експертизата на работоспособността, която ще е към териториалните дирекции на НОИ.
    Ако тази втора НОИ-комисия има съмнения за достоверността на изследванията или експертизата на първата медицинската лекарска комисия ,тя ще налага ВЕТО и ще връща болните за допълнителни изследвания и повтаряне на същите изследвания .
    Няма излизане от омагьосания кръг на комисиите.