Last news in Fakti

5 Февруари, 2016 10:15 1 526 3

Подписването на Споразумението ЕС-Меркосур ще донесе големи позитиви на България

  • плевнелиев-
  • подписването-
  • споразумението-
  • ес-меркосур-
  • донесе-
  • големи-
  • позитиви-
  • българия

Отношенията между Европейския съюз и най-мощната икономическа организация в Латинска Америка Меркосур бяха основен акцент на разговорите на Плевнелиев в Латинска Америка

Подписването на Споразумението ЕС-Меркосур ще донесе големи позитиви на България - 1
Снимка: БТА

Отношенията между Европейския съюз и най-мощната икономическа организация в Латинска Америка Меркосур бяха основен акцент на разговорите на президента Росен Плевнелиев в Латинска Америка. Ангажиментът на България да работи за ускоряване на финализирането на Споразумението ЕС-Меркосур получи висока оценка по време на посещението на българския държавен глава в Бразилия и Аржентина.

Подписването на това споразумение ще донесе големи позитиви на България, прогнозира Росен Плевнелиев в обобщение на резултатите от разговорите си с политическите ръководства и с бизнес средите в двете латиноамерикански държави. По думите на държавния глава, споразумението ЕС-Меркосур, както и вече подписаните в рамките на визитите двустранни документи, ще доведат до рязко повишаване на добрите резултати в областта на търговско-икономическото сътрудничество. С население от над 230 млн. души и БВП около 1 трилион щ.д., Меркосур е четвъртият по големина пазар след Европейския съюз, САЩ и Япония.

„Поставихме високи цели за ускоряване на икономическото сътрудничество. България и българите в Бразилия и в Аржентина се ползват с изключително добро име. Създадохме много нови контакти и съм убеден, че това ще доведе до конкретни резултати“, коментира държавният глава.

България печели много от своята активна и принципна външна политика. Направихме амбициозна заявка за задълбочаване на политическите и икономическите отношения с двете държави и за постигането на конкретни резултати за българската икономика, обобщи Росен Плевнелиев резултатите от визитата си в Латинска Америка.

България търси по-широк хоризонт на своите дипломатически и икономически действия и проекти и знак за това е фактът, че българският държавен глава е първият европейски лидер, който е на официално посещение в Буенос Айрес след встъпването в длъжност на новия президент на Аржентина, каза Плевнелиев след след срещата си в Буенос Айрес с президента на Аржентина Маурисио Макри.

Български бизнес делегации ще посетят Аржентина в сфери, които двамата президенти набелязаха като приоритетни – земеделие и производство на храни, минно дело и енергетика, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг. Двете страни ще работят също така за задълбочаване на сътрудничеството между дипломациите на България и Аржентина, като през следващите месеци предстои посещение у нас на представител на външнополитическото ведомство на Аржентина, обяви държавният глава след разговора си с Маурисио Макри.

Росен Плевнелиев и Маурисио Макри приветстваха подписването на споразумението за сътрудничество между търговските палати на България и Аржентина, като реална стъпка за развитие и подпомагане на търговско-икономическите отношения между двете страни, която ще улесни контактите между бизнес средите.

„Аржентина разглежда България като център на Югоизточна Европа и същевременно търси засилване на износа си. Това засилва интереса на аржентинската страна към България. Аржентинските предприемачи знаят, че е изгодно да се прави бизнес в България, знаят за стратегическото местоположение на страната ни, която е вход за най-големия пазар – европейския“, каза Росен Плевнелиев. Държавният глава е уверил аржентинския си колега, че България е прогнозируем партньор, който предоставя изгодни условия за правене на бизнес и за инвестиции.

Росен Плевнелиев е поканил Маурисио Макри да посети България през следващата година, начело на аржентинска бизнес делегация, обяви още държавният глава. „На България се гледа като на партньор не само в двустранен план. Българската позиция в Европейския съюз е високо ценена“, допълни президентът Росен Плевнелиев след разговора.

В Буенос Айрес Росен Плевнелиев положи венец пред Паметника на Васил Левски в аржентинската столица и посети известния квартал Бока, където се намира стадионът на футболния клуб „Бока Хуниорс“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hush Ivanov

    1 0 Отговор
    А бе то от тия позитиви не останаха Българи.
  • 2 офш орко

    0 0 Отговор
    ""Подписването на Споразумението ЕС-Меркосур ще донесе големи позитиви на България"""...ще донесе още повече пари на палячото от снимката....
  • 3 reks1

    0 0 Отговор
    пълен смешник е тоя плевнята..... да идват по бързо изборите че да се маха тоя НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!